Intenziviranje saradnje između Glavnog grada i ambasade Francuske na svim poljima

Intenziviranje saradnja u oblasti kulture i ekonomije kroz realizaciju konkretnih aktivnosti i zajedničkih projekata zaključak je sastanka gradonačelnika Podgorice dr Ivana Vukovića i ambasadorke Francuske u Crnoj Gori KristinTudik.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo veoma uspešnom saradnjom Glavnog grada i Ambasade Francuske i naglasio da će gradska uprava nastaviti da još bliže sarađuje sa Ambasadom Francuske naročito u oblasti kulture, ekonomije i obrazovanja, ali i da će intenzivno raditi na širenju saradnje i na ostalim poljima.

On je ocenio da će gradska uprava u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti unapređenju i jačanju kulturne saradnje Glavnog grada i Ambasade Francuske u cilju podizanja kvaliteta i širenja ponude kada su u pitanju kulturni sadržaji koji će biti dostupni građanima Podgorice tokom čitave godine.

Gradonačelnik je Ambasadorku upoznao da gradska uprava planira da intenzivira aktivnosti i na polju širenja ekonomske saradnje i da će jedna od prvih aktivnosti u tom pravcu biti organizacija prezentacije investicionih potencijala Glavnog grada predstavnicima diplomatskog kora u Podgorici, od koje se očekuje podrška u realizaciji projekata koje gradska uprava planira da realizuje u narednom periodu.

On je saopštio da je jedna od ideja i formiranje Biznis kluba koji bi činili domaći i inostrani preduzetnici i investitori koji bi bili spremni da podrže projekte iz oblasti društvenih delatnosti koji bi značajno doprineli održivom razvoju i urbanizaciji Podgorice.

Ambasadoraka Tudik je izrazila uvjerenje da će Glavni grad i ambasada Francuske u Podgorci  učvrstiti i intenzivirati veoma dobru i uspešnu saradnju, naglašavajući da je za francusku Ambasadu posebno važna otovorena  i konstruktivna saradnja sa Glavnim gradom u cilju promocije i afirmacije zajedničkih projekata koji su od obostranog nteresa.

Ambasadorka je informisala gradonačelnika da je od nedavno Francuska agencija za razvoj dobila mandat od predsednika Francuske da svoje aktivnosti proširi i na prostor Balkana, što je dobra prilika da se kroz različite modele intenzivira ekonomska saradnja, imajući u vidu da Agencija realizuje značajne investicije u oblasti infrastrukture, održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Ona je iskazala posebno interesovanje za Duklju i dalja arheološka istraživanja na tom lokalitetu u cilju razmatranja mogućnosti angažnama francuskih stručnjaka za dalju valorizaciju Duklje, za šta je od Gradonačelika dobila punu podršku i uverenje da će se Glavni grad dodatno posvetiti tom prostoru i kroz otvaranje budućeg Centra za posetioce učiniti ga dostupnijim građanima.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*