„INVAZIJA JE POČELA“ Erdogan pokrenuo ofanzivu na Siriju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je turska vojna operacija na severoistoku Sirije upravo počela.

„Turske oružane snage su zajedno sa sirijskom nacionalnom armijom pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na severoistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu“, napisao je Erdogan.

Photographer: Adem Altan/AFP via Getty Images

On je dalje napisao da će ovom operacijom nazvanom Izvor mira ukloniti terorističku pretnju Turskoj.

„Zahvaljujući sigurnoj zoni koju ćemo stvoriti, osiguraćemo da se sirijske izbeglice vrate u svoje zemlje. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona od naleta terora“, napisao je on.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na severoistoku Sirije.

Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operacijuna severu Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain.

Turska tvrdi da želi da stvori „sigurnu zonu“ koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Američki predsednik Donald Tramp kontroverzno je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posledicama, ukoliko učini nešto nedopustivo.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadističke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pograničnog područja su sirijske Demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi (SDF) ocenile kao „ubod u leđa“.

IZVOR:BLIC

Total Page Visits: 20 - Today Page Visits: 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*