Investitor u Bloku 37 ima građevinsku dozvolu

Izgradnja objekta u Bulevaru Milutina Milankovića koja je izrevoltirala žitelje Novog Beograda trebalo je da počne 2018. i da bude završena 2022. godine, tvrde iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, navodi Politika.

Foto Fejsbuk profil G. Vesić

Investitor poslovne zgrade u Bloku 37 „Durst development”, zbog čije gradnje se preksinoć na protestu pobunilo nekoliko stotina žitelja tog dela Novog Beograda ima građevinsku dozvolu, izdao ju je Sekretarijat za urbanizam, i potvrdu o prijavi radova. Ovo je juče potvrdio Sekretarijat za inspekcijske poslove u pisanim odgovorima našem listu. To znači da je investitor mogao da počne da zida sporni objekat od osam spratova. On je pre neki dan, kako tvrde nezadovoljni stanari, ogradio parcelu u Bulevaru Milutina Milankovića ali sa maltene tri godine zakašnjenja jer je, navode iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, predviđen početak radova bio 29. oktobra 2018. a završetak 25. marta 2022.

„Politika” je juče pokušala da razgovara sa direktorom kompanije „Durst development”, ali nam poziv uprkos obećanju žene koja se javila na telefon nije uzvratio.

Građevinska inspekcija na to gradilište juče je stigla po nalogu Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, ali do zaključenja ovog broja nije bilo odgovora da li su uočili i koje nepravilnosti na tom mestu gradnje. Čak i da je tamo papirološki sve čisto kao suza to neće zadovoljiti komšije koje objekat te veličine, navodno više od 28.000 kvadratnih metara, ne žele u susedstvu niti im se dopada ideja da se zelene površine Novog Beograda pretvaraju u beton. Oni najavljuju nove proteste, a ako im je za utehu Vesić, kako je naveo na svom fejsbuk profilu, razume zabrinutost građana.

– Čim sam video vest o protestu, pribavio sam podatke o toj lokaciji. Moj utisak je da je zgrada koju žele da izgrade investitori ogromna, sa prevelikom spratnošću, i da je u najmanju ruku neprimereno napraviti objekat tako kako je zamišljeno i sa tim udaljenjem od susednih zgrada – naveo je Vesić i dodao da će kada dobije izveštaj inspekcije i kada utvrdi šta grad može da preduzme po tom pitanju, pozvati građane koji protestuju da im kaže koji su koraci grada.

Češljanjem dokumentacije o toj izgradnji Vesić je obavestio javnost da je urbanistički projekat po kojem je izdata građevinska dozvola za poslovni objekat u Bloku 37 urađen „na osnovu izmena Generalnog urbanističkog plana, koje su usvojene za vreme vlasti Dragana Đilasa 2009. godine”.

– Ovo kažem jer sam na društvenim mrežama video razne političke prevarante koji pokušavaju da politizuju ovaj protest, a koji su bili na vlasti te 2009. kada je dozvoljena izgradnja – kazao je zamenik gradonačelnika.

On je precizirao da je Beograd 2016. usvojio novi Generalni urbanistički plan (GUP) koji na ovoj lokaciji ne predviđa mogućnost ovakve izgradnje.

– Austrijski investitor tada je koristio pravo koje mu daje zakon da koristi odredbe iz starog GUP-a, a koji mu je davao mnogo više – objasnio je Vesić.

Njegove reči juče je potvrdio i Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, koji je za naš list izjavio da prema važećem GUP-u i Planu generalne regulacije na tom mestu ne bi mogao da bude objekat tih parametara ali da investitor nije napravio prekršaj jer je toliku spratnost i broj kvadrata u urbanističkom projektu (osnov za izgradnju) mogao da planira na osnovu ranijeg Generalnog plana Beograda i njegovih izmena iz 2009. godine.

– Svi investitori koji su ušli u postupak odobravanja urbanističkog projekta pre usvajanja Plana generalne regulacije (PGR) iz 2016. godine imali su rok od 30 dana po usvajanju PGR-a da taj postupak okončaju. U konkretnom primeru investitor u Bloku 37 je to i uspeo – tvrdi Stojčić.

Direkcija za građevinsko zemljište 2008. na javnom nadmetanju dala je u zakup na 99 godina parcelu od 5.105 kvadratnih metara u Bloku 37 kompaniji „Durst development”. Kako su mediji tada izvestili na toj lokaciji planirana je izgradnja garaže sa 536 parking mesta i objekta sa tri sprata.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*