Irački ministar pozvao srpske firme da učestvuju u izgradnji kapaciteta u Iraku

Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein ocenili su u Beogradu da postoji obostrani interes za povećanje ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Husein je pozvao srpske kompanije da učestvuju u ponovnoj izgradnji iračkih kapaciteta u različitim oblastima i pomognu diversifikacije ekonomiju te zemlje.

Sagovornici su izrazili nadu da će uskoro biti zaključen novi Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji izmedju Srbije i Iraka, koji će dati podstrek razvoju jačih veza u različitim oblastima, poput poljoprivrede, građevinarstva, zdravstva i farmaceutske industrije, saopšteno je iz srpskog Predsedništva.

Zaključeno je da je potrebno obnoviti rad Mešovitog komiteta za saradnju i uspostaviti kontakte između predstavnika poslovnog i društvenog života Srbije i Iraka.

Predsednik Vučić je ministru Huseinu, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu, što se odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža celovitosti i suverenitetu Srbije.

Selaković Huseinu: Srbija sa ponosom baštini tradiciju bliske saradnje sa Irakom

I ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa Huseinom, istakavši da su nekadašnja Jugoslavija i Irak i bilateralno i u okviru Pokreta nesvrstanih kao osnivači imali izvanredne odnose, i da Srbija danas sa ponosom baštini tradiciju bliske saradnje sa Irakom.

Izvor : Ministarstvo spoljnih poslova

On je preneo zainteresovanost Srbije za produbljivanje političkog dijaloga dveju zemalja i intenziviranje susreta na visokom i najvišem nivou, kao i da se učine napori da se poslovne veze obnove, posebno u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*