Iran instalira bušilicu super veličine na plinskom polju South Pars

This June 11, 2019 file photo shows an Iranian-made drilling rig, dubbed South Pars SPD-14B, loaded into a ship off the southern port city of Bandar Abbas.

Iran je završio instalaciju super-bušilice na gasnom polju South Pars, najvećem u svetu koje zemlja deli sa Katrom. Ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh saopštio je u subotu da je platformu od 2.400 tona, nazvanu SPD-14B, ranije u toku dana postavila iranska posada i stručnjaci u vodama Persijskog zaliva na južnoj obali Irana. Zanganeh je rekao da će instalacija ubrzati kraj razvojnih i ekspanzionih operacija na offshore dionici faze 14 plinskog polja Južni Pars. Ova platforma je jedna od dvije glavne platforme i trećina od ukupno četiri platforme planirane za cijelu fazu 14, projekt koji se očekuje da će povećati dnevnu proizvodnju Irana za dva milijarde kubnih stopa (preko 56 miliona kubnih metara) dnevno . Instalacija džinovske konstrukcije završena je samo mesec dana nakon što je ukrcana na brod u lučkom gradu Bandar Abas.

Kada se jednom potpuno priključi na sistem preko podmorskih cevovoda, 14B će dnevno nahraniti 500 miliona kubnih stopa (14.1 miliona kubnih metara) gasa u nacionalnu mrežu Irana. Iran je već instalirao 14A i 14C platformu kao dio razvojnog plana na južnoj Pars fazi 14. Zanganeh je rekao da će osam sličnih bušotina koje su napravile iranske kompanije biti instalirane u drugim projektima do kraja tekuće iranske kalendarske godine u martu, dovodeći iransku proizvodnju iz svojih plinskih polja do 27 milijardi kubnih stopa (skoro 800 miliona kubnih metara) dnevno. . Iran je nastojao da poveća svoju dnevnu proizvodnju na naftnim i gasnim poljima, uprkos sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države, što ograničava izvoz Teherana. 
Zanganeh je ranije ove godine rekao da je iranska proizvodnja gasa u južnom Parsu već premašila 610 miliona kubnih metara dnevno, dodajući da je udeo Irana u dnevnoj proizvodnji na polju bio manji od onoga u Kataru. On je takođe prošle sedmice izjavio da Teheran pregovara s Kinom kako bi riješio ulogu zemlje u južnoj Pars fazi 11, projektu u kojem je CNPC optužen za povlačenje nogu. CNPC je držala 80 posto udjela u projektu od kada se francuski Total povukao prošlog ljeta pod pritiskom SAD-a.
IZVOR PRESS TV 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*