IRAN LAŽNE OPTUŽBE

Slika podele, koju je obezbedila britanska kraljevska mornarica, pokazuje fregatu tipa 23 HMS Montrose koja izvodi niz uskih krugova tokom vežbe Marstrike 05 na obali Omana 22. marta 2005. (Via Reuters)

Iranska gardijska snaga Islamske revolucije (IRGC) odbacila je tvrdnju američkih zvaničnika da su njene pomorske snage pokušale zaustaviti britanski tanker u Persijskom zalivu.

Rano u četvrtak, dva američka zvaničnika, koji su razgovarali sa Reuters-om pod uslovom anonimnosti, tvrdili su da je pet brodova za koje se vjeruje da pripadaju IRGC-u prišli britanskom naslijeđu tankera na sjevernom ulazu u moreuz Hormuz i naredili da se zaustavi.

Iranski brodovi su se razišli, rekao je jedan od izvora, nakon što je britanska brodska brodica HMS Montrose, koja je bila u pratnji tankera, „uperila pištolje u čamce i upozorila ih preko radija.“

Drugi zvaničnik je takođe nazvao navodni incident aktom “uznemiravanja i pokušaja da se ometa prolaz”.

Međutim, IRGC je odbacio tvrdnju američkih zvaničnika, naglašavajući da iranski brodovi obavljaju svoje normalne dužnosti.

„Patrole mornaričkih brodova IRGC-a su u toku u Persijskom zalivu na osnovu postojećih procedura i misija koje su im dodijeljene budnošću, preciznošću i snagom“, rekao je Odjel za odnose s javnošću Pete mornaričke zone mornarice IRGC-a u izjavi.

„U protekla 24 sata nije bilo nikakvih susreta sa stranim brodovima, uključujući britanske“, dodaje se.

U saopštenju se dalje navodi da peta zona mornarice IRGC-a ima moć da odlučno i brzo postupa i da zapleni strane brodove u oblasti za koju je zadužena patroliranje ako se izda nalog u tom smislu.

Slično tome, Britanija je u četvrtak tvrdila da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz svog tankera, ali su se povukli.

„HMS Montrose je bio primoran da se pozicionira između iranskih brodova i britanskog naslijeđa i izdaje verbalna upozorenja iranskim brodovima, koji su se onda okrenuli“, rekao je predstavnik britanske vlade.

Zarif: Takve tvrdnje nemaju nikakvu vrijednost

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif također je reagirao na te navode, rekavši da su oni samo namijenjeni stvaranju tenzija.

Oni koji takve tvrdnje pokušavaju da „prikriju svoje slabe tačke“, dodao je on. “Očigledno je britanski tanker prošao. Ono što su sami rekli i tvrdnje koje su izrečene jesu za stvaranje napetosti i ove tvrdnje nemaju nikakvu vrijednost. ”

izvor PRESS.TV

 

Total Page Visits: 1 - Today Page Visits: 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*