Iran počeo da ograničava inspekcije nuklearnih postrojenja

TEHERAN –

Iranska državna televizija je danas izvestila da je Teheran zvanično počeo da ograničava međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, prenosi AP.

Agencija navodi da izveštaj državne televizije nije pružio više detalja osim potvrde da je Iran realizovao svoju najavu smanjenja saradnje sa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

teheran

EPA-EFE (Abedin Taherkenareh)

Iran je ranije saopštio da planira da zaustavi sprovođenje Dodatnog protokola između Teherana i IAEA postignutog u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine kojim se inspektorima UN daju veća ovlašćenja za posete nuklearnim objektima i praćenje iranskog programa.

Iran je u proteklih nekoliko meseci počeo da krši odredbe sporazuma postignutog 2015. godine sa svetskim silama, kojim se predviđalo ograničenje iranskog nukelarnog programa u zamenu za ukidanje sankcija Iranu, navodi agencija.

Teheran se odlučio za to posle jednostranog povlačenja SAD iz dogovora pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*