Ispred zgrade vlade u Podgorici dimne bombe, baklje i prozivka Abazovića

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je danas predsednika Mila Đukanovića da „ne destabilizuje državu i da narod povuče sa ulice

(Foto Printskrin/Vjesti )

Na protestu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Đukanovića, uobičajeno su bačene dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo se protiv potpredsednika vlade Dritana Abazovića i njegovog građanskog pokreta URA.

Okupljeni su pevali „Imala je URA rašta, izdaja se ne prašta”, „Izađi Dritane, izađi mala”, „Petroviću, samo reci, letećemo kao meci!”, „Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru”…

Podgoričke Vijesti su prenele da je sa sednice vlade privremeno povučena Odluka o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da bi se, kako se navodi, pre toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer je ranije najavio Odluku o izmeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP-a je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u ovoj državi.

Protiv ove odluke su organizatori današnjeg protesta Patriotsko-komitski savez i najuticajnija opoziciona DPS Mila Đukanovića, koji smatraju da je reč o planiranom „demografskom inženjeringu”.

Ovom odlukom Vlade Crne Gore je, prenose mediji, predviđeno da Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Pripremljen je, takođe, i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posledicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Okupljeni, koji nose crnogorske simbole, su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade vlade, pišu podgoričke Vijesti, prenosi Tanjug.

Vređali su policajce, vikali im „banda izdajnička” i „izdaja” i gađali ih jajima.

Protest je organizovan uprkos epidemiološkim merama među kojima je zabrana međugradskog saobraćaja.

Krivokapić pozvao Đukanovića da ne destabilizuje državu

PODGORICA – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je danas predsednika Mila Đukanovića da „ne destabilizuje državu i da narod povuče sa ulice.

„I tužilački zakoni i odluka o izmeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti”, rekao je Krivokapić, prenele su podgoričke Vijesti.

Premijer je poručio da neredi koje produkuje Đukanović neće zaustaviti ruku pravde i pravnu državu.

„I tužilački zakoni i odluka o izmeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti”, naveo je Krivokapić, javlja Tanjug.

Građane Crne Gore pozvao je na razum.

„Ne nasedajte na provokacije onih koji su spremni da vas žrtvuju radi odbrane svog kapitala”, rekao je Krivokapić.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*