Istorijski događaj u Japanu – prvi put na smrt osuđen jedan mafijaški bos

U sudskom slučaju koji je japanske građane prikovao za ekrane televizora, na smrt je osuđen bos kriminalne familije koju japanski bezbednosni sistem smatra za najveću pretnju javnom miru i poretku u zemlji. Reč je o istorijskom događaju jer je to prvi put da je u Zemlji izlazećeg sunca najteža kazna izrečena jednom šefu mafijaške grupe.

Okružni sud u gradu Fukuoki 24. avgusta je doneo odluku da je Satoru Nomura (74), vođa bande Kudokai, koja operiše na severu japanskog ostrva Kjušu, kriv za organizovanje četiri zločina u kojima je ubijeno i ranjeno više građana i jedan detektiv i osudio ga na smrt vešanjem.

Satoru Nomura osuđen na smrt

Satoru Nomura osuđen na smrt

Iako se u Japanu redovno izriču i sprovode smrtne kazne, ovo je istorijski događaj jer do sada, velikim delom zbog problema da se dokaže ko su naredbodavci teških zločina koje je počinila mafija usled zavere ćutanja i zastrašivanja svedoka, nijednom od bosova organizovanog kriminala nije bila dodeljena najteža kazna.

Najsurovija banda u zemlji

Mada ne toliko brojan kao najveće mafijaške grupe u zemlji, klanovi Jamagući i Sumijoši koji, procenjuje se, u svojim redovima imaju po par desetina hiljada članova i pomagača, Kudokai, koji ima baze u gradovima Kita Kjušu i Fukuoka, razlikuje se od drugih u Japanu po tome što se ne libi da napadne obične građane koji su mu na neki način stali na put ili uvredili njegove pripadnike.

S tim u vezi valja napomenuti da su u Japanu prebijanja i ubistva koje čine mafijaši, poznati kao „jakuze“, uglavnom fenomeni koji su ograničeni na sukobe između rivalskih bandi, i da, po mišljenju mnogih domaćih novinara postoji prećutno razumevanje s policijom da dok god se ne preduzimaju brutalni zločini prema građanstvu podzemlje može da relativno neometano obavlja lakše nezakonite aktivnosti kao što su kocka i prostitucija ili nameštanje klađenja na konjske trke.

Međutim, Nomurin Kudokai je u proteklih nekoliko decenija izvršio više teških napada u kojima su nastradali i građani koji nemaju veze sa svetom kriminala, uglavnom zbog odbijanja da plate reket za zaštitu ili ustupe udeo u nekom profitabilnom poslu članovima bande.

Kuriozitet je da je Nomura naredio nasrtaj hladnim oružjem na medicinsku sestru privatne klinike koja se bavi plastičnim operacijama jer nije bio zadovoljan ophođenjem osoblja i ishodom hirurških zahvata kojima je pokušao da nadomesti svoje fizičke nedostatke – presađivanjem kose i uvećanjem penisa.

Takođe, Kudokai je poseban i po tome što u Japanu, zemlji u kojoj postoje strogi propisi o vatrenom oružju i gde pravo na njegovo posedovanje imaju samo registrovani lovci, nezakonito poseduje ne samo pištolje i puške, već i teže naoružanje kao što su ručne bombe i raketni bacači.

Zbog te ratobornosti i surovosti Kudokai je postao jedina kriminalna grupa koja je stekla oznaku „posebno opasne“ u kategorizaciji organizovanog kriminala japanske državne bezbednosti.

Nezasita pohlepa iskompleksiranog vođe

Satoru Nomura je rođen u imućnoj porodici zemljoposednika kao najmlađe od šestoro dece, ali je uprkos velikom porodičnom bogatstvu, još kao maloletnik ispoljio afinitet prema lopovluku i nasilju, te završio u popravnom domu zbog krađe automobila.

U ranim dvadesetim godinama postao je pripadnik bande, te kasnije učestvovao u uspostavljanju i vođenju nelegalnog kockarskog legla u Kita Kjušuu, koje je ostvarivalo prihod i do dva miliona dolara dnevno.

Na vrhuncu moći u prvoj deceniji ovog veka, Kudokai je brojao oko 1.200 ljudi. Banda, koja je osnovana još krajem četrdesetih u uslovima posleratnog haosa i nemaštine, poslednjih godina se nalazi pod jakom paskom policije i sada, veruje se, ima samo nešto više od pet stotina aktivnih članova i pomagača, pošto se oko 150 pripadnika nalazi iza rešetaka, dok su je drugi napustili zbog pritiska vlasti.

I sam Nomura je u zatvoru već sedam godina, jer je zbog sumnje za ubistvo uhapšen još 2014, kada se na njegovu kuću u gradu Kita Kjušu sjatilo preko sto istražitelja. U međuvremenu je osuđen i izdržao trogodišnju kaznu za utaju poreza.

Pretnje za kraj

Uz Nomuru, na suđenju koje je počelo još 2019, na optuženičkoj klupi se našao i drugi čovek bande šezdesetpetogodišnji Fumio Taue, koji je za svoje učešće u zločinima grupe dobio doživotnu robiju.

Istorijski proces u Fukuoki sproveden je bez porotnika, zbog strahovanja da bi oni mogli biti izloženi pretnjama ili povređeni, pogotovo što su tokom jednog ranijeg suđenja pripadnicima Kudokaja čak četiri od pet svedoka tužbe misteriozno povukli svoje izjave.

O drskosti bande govori i to da je ona svojevremeno spalila kuću komandira odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala prefekture Fukuoka.

Sudije su ocenile da Nomura, koji je bio neprikosnoveni vođa bande, morao biti nalogodavac četiri zločina za koje se tereti jer je za njihovo izvršenje mobilisan veći broj pripadnika, što ne bi moglo biti učinjeno bez znanja najviše figure u kriminalnoj organizaciji, kao i da je u nekima od njih, kao što je sakaćenje medicinske sestre, imao lični motiv za osvetu.

Kriminolozi i sociolozi u Japanu su s oprezom pozdravili izricanje smrtne kazne mafijaškom bosu sa Kjušua, ističući da ona ne znači i kraj postojanja bande.

Sam Nomura burno je reagovao na izricanje presude uzvikujući da je ona nefer jer je zasnovana isključivo na spekulacijama i pretpostavkama. Glavnom sudiji je (preteći) dobacio: „Zamolio sam te za pravednu presudu, ali ova to uopšte nije. Celog života ćeš se kajati“.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*