Italija zaključana do maja

RIM/MADRID –

Restriktivne antikovid mere ostaju na snazi u Italiji sve do maja, potvrdila je danas centralna vlada.

Od ponedeljka u polovini zemlje važiće režim takozvane crvene zone, to jest visokog rizika od zaraze, pa su mere ograničenja veoma slične onima koje se primenjuju za vreme karantina.

italija, vakcinacija, policija

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U drugoj polovini regiona biće na snazi režim žute zone, koji važi za područja gde je rizik od zaraze umeren, javlja agencija Ansa.

Mere su donete na osnovu analize epidemiološke situacije u toku proteklih sedam dana.

Samo u poslednja 24 sata broj zaraženih je premašio 24.000, a od infekcije korona virusom je preminulo 457 osoba.

Severna regija Friuli-Venecija-Đulija, iako je poslednje dve sedmice bila u strogom režimu koji važi za crvenu zonu, beleži veliko povećanje širenja zaraze od čak 410 novozaraženih na stotinu hiljada stanovnika, a gornja granica nakon koje se stanje smatra alarmantnim je 250 zaraženih na 100.000 građana.

Sve, dakle, ostaje zatvoreno izuzev esencijalnih službi, a novost je da će direktna nastava biti obnovljena za učenike nižih razreda osnovnih škola, čak i u crvenim zonama.

Većina političkih stranaka je pozdravila najnovije mere, izuzev lidera Lige Matea Salvinija, koji je rekao da će njegova stranka podržati mere „samo ako predviđaju povratak u normalan život“.

Odgovorio mu je premijer Mario Dragi na konferenciji za medije rekavši da se antikovid mere „ne oslanjaju na vazduh već na konkretne epidemiološke podatke“.

„Naravno da svi želimo da se vratimo normalnom životu, ali otvaranje zavisi isključivo od epidemioloških podataka“, rekao je premijer Dragi.

Preko kopna u Španiju samo sa PCR testom

Španija će zahtevati od ljudi koji kopnenim vozilima dolaze iz Francuske da imaju negativan test na kovid-19, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja, usred sve većeg broja dolazaka Francuza i porasta stope korona virusa u Španiji.

Svako ko kopnom stiže iz rizičnih područja moraće da ima negativni PCR star najviše 72 sata, prenosi Rojters.

„Naredba će stupiti na snagu tri dana nakon objavljivanja u Službenom državnom glasniku i dok vlada ne proglasi kraj zdravstvene krize izazvane kovid-19“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Novi uslov se neće odnositi na vozače kamiona, prekogranične radnike i ljude koji žive na udaljenosti od 30 kilometara od granice.

Mnogi Francuzi, umorni od sopstvenog zaključavanja, hrle preko granice kako bi uživali u otvorenim barovima i restoranima u oblastima poput Madrida, navodi agencija.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su rizična područja ona koja je klasifikovao Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, što je, prema mapi Centra, gotovo cela Francuska.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*