Italija zakonom protiv mafije osuđuje nevine migrante

(Foto EPA/Miguel Barreto)

RIM – Italijanska policija uhapsila je više od 2.500 migranata zbog krijumčarenja ili pomaganja u ilegalnoj migraciji od 2013. godine, koristeći zakone protiv mafija za podizanje optužnica, navodi se u sveobuhvatnoj analizi zvaničnih podataka o kriminalizaciji izbeglica i azilanata u Italiji.

Nevladina organizacija „Alarm fon” i neprofitna organizacija „Borderlajn Sicilija”, pronašle su dokaze da je policija nudila migracione papire migrantima u zamenu za svedočenje protiv osumnjičenih vozača čamaca i brodova, koji su u većini slučajeva bili u potrazi za azilom, piše „Gardijan”.

Nevladine organizacije tvrde da novi dokazi u izveštaju potvrđuju da je Italija decenijama vodila politiku kriminalizacije azilanata, tvrdeći da su tužioci punili svoje zatvore nevinim ljudima koji su korišćeni kao „žrtveni jarići”.

„Ispitali smo preko 1.000 sudskih predmeta, razgovarali sa stotinama ljudi, i sa osobama optuženim za vožnju brodom, advokatima, sudijama i pripadnicima policije i obalske straže, kako bismo otkrili puni obim italijanskog procesa kriminalizacije migranata”, navodi se u saopštenju organizacija, prenosi Tanjug.

U izveštaju se navodi da pre nego što je brod poslat u Italiju iz Libije, Turske ili Tunisa, krijumčari često biraju migrante za vozače.

Vozači čamaca koji često dolaze iz ratom razorenih zemalja, optuženi su za zločine, od ilegalnog upravljanja migrantskim čamcima, preko trgovine migrantima, do kriminalnih udruženja, i mogu se suočiti sa kaznom od 15 godina zatvora do doživotnog zatvora.

Iako su u nekoliko sudskih predmeta sudije prepoznale „stanje nužde”, što znači da je nezakonito ponašanje opravdano kako bi se počinilac ili druga osoba zaštitila od neposredne i ozbiljne opasnosti, stotine predmeta trenutno su u italijanskom pravnom sistemu.

Upotreba zakona protiv mafije italijanskih tužilaca u slučajevima vozača brodova koji su migranti, za koje se u izveštaju kaže da su uokvireni kao nastavak produžene borbe zemlje protiv organizovanog kriminala, dovelo je do toga da se stotine vozača čamaca suočavaju sa velikim optužbama.

 

 

IZVOR.POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*