Italijani potvrdili: Vakcina „Sputnjik“ efikasna 82 odsto protiv delta soja

(AP)

RIM – Ruska antikovid vakcina Sputnjik V efikasna je do 82 odsto protiv raznih sojeva korona virusa, uključujući i deltu, izjavio je danas Andrea Antinori, direktor kliničkog israživanja pri Nacionalnom institutu za infektivne bolesti koji je napravio studiju o Sputnjiku V.

„Sputnjikova efikasnost protiv sojeva korone je 82 odsto, što u poređenju sa 88 odsto Fajzerove vakcine nije znatno manje. Ruska vakcina je vrlo efikasna, bar protiv delta soja, što je dokazano u laboratoriji“, rekao je Antinori za RAI 3.

Prema njegovim rečima, Institut se zainteresovao za rusku vakcinu nakon objave o efikasnosti Sputnjika u naučnom žurnalu „Lanset“.

„Generalno, ima efikasnost od 91 odsto, što je znatno veći procenat od ostalih vakcina baziranih na adenovirusu, počev od AstraZeneke i Džonson i Džonson“, dodao je Antinori, prenosi TAS S.

U aprilu, italijanski Institut potpisao je trogodišnji memorandum o saradnji sa ruskim Gamaleja istražnim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju, koji je razvio vakcinu Sputnjik.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*