Italijanima se ne čeka, rado bi po vakcinu u Srbiju

 Konzulatu Srbije u Milanu telefon ne prestaje da zvoni već nekoliko dana. Italijanski mediji objavili su da stranci mogu da se vakcinišu u Srbiji, pa su građani počeli da pišu mejlove i zovu konzulat tražeći informacije kakva je procedura i gde da se prijave.

Generalni konzul Srbije u Milanu Radmila Selaković kaže da se ovih dana suočava sa poplavom mejlova i poziva sa pitanjima o proceduri za vakcinisanje u Srbiji.

Podseća da na portalu E-Uprave postoji obrazac koji treba popuniti sa ličim podacima, poslati i potom sačekati odgovor u kome treba da bude navedeno mesto, vreme i datum vakcinacije.

Svi italijanski mediji govore o Srbiji kao o „raju za vakcinaciju“ koji je otvorio svoja vrata ne samo državljanima zemalja iz regiona nego i svim strancima nudeći i izbor između različitih proizvođača, javlja dopisnica RTS-a.

Kao izvor navode italijansku ambasadu u Beogradu koja upućuje svoje građane na portal E-uprave.

Dopisnica RTS-a navodi da joj se lično obratilo nekoliko Italijana koji bi želeli da se vakcinišu u Srbiji, ali da su im prereke za to nepoznavanje jezika i posedovanje srpskog broja telefona.

„Obavezno polje na obrascu je broj telefona domaćih operatera na koji E-uprava SMS porukom obaveštava o vremenu, mestu i datumu vakcinacije“, navodi Selakovićeva.

Italijani su spremni da dođu u Srbiju, vakcinišu se, ostanu nekoliko dana i ponovo se vrate kada dobiju datum za primanje druge doze, jer smatraju da će sve to kraće trajati nego da čekaju red u svojoj zemlji gde nije započeta ni imunizacija mlađih od 80 godina.

U Italiji su dostupne vakcine „Fajzera“, „Moderne“ i „Astra-Zeneke“, u koju građani nemaju povenjenja zbog medijskih izveštaja o pojedinim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

Najviše su zaintersovani za „sputnjik v“ koji nije registrovan u Italiji.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*