Italijanski mediji o vakcinaciji u Srbiji – model nezamisliv u Evropi, gde cepivo može da se bira

„Dobro došli u Srbiju, raj za vakcine“, „Jedina zemlja u kojoj možete da birate vakcinu“ – naslovi su u italijanskim medijima koji pišu o Srbiji kao o civilizovanoj zemlji Zapadnog Balkana koja je na prvom mestu po vakcinaciji jer je, pored ostalih, autorizovala i rusku i kinesku vakcinu.

Već nedeljama na prvom mestu, Srbija drži rekord u vakcinaciji, pišu mediji u Italiji, i dodaju da bi njen model imunizacije koji funkcioniše trebalo da imitiraju i ostale zemlje.

Srbija drži rekord u vakcinaciji

Srbija drži rekord u vakcinaciji

Srbija je, kažu, veliko iznenađenje za sve u momentu pandemije jer doze stižu jedna za drugom, a samo pre nekoliko dana stiglo je 50.000 novih doza „sputnjika V“, kao i „Astra-Zeneke“ čijih je 150.000 doza proizvedenih u Indiji u Srbiju stiglo avionom „Turkiš erlajnsa“ iz Istanbula.

Mediji pišu da predsednik Aleksandar Vučić može da bude zadovoljan ne samo zbog cene kojom je njegova vlada platila vakcinu „Astra-Zeneke“, i za koju tvrde da je vrlo povoljna, već i zato što se narednih sedmica očekuje još 150.000 novih doza.

U igri je takođe osam miliona doza vakcine kineskog „Sinofarma“ koje su dogovorene sa Kinom, koja je već poslala 1,5 miliona doza.

Srbija je otvorila vrata zemljama bivše Jugoslavije, poput Bosne, Severne Makedonije i Crne Gore kojima je poslala pomoć u vakcinama, dok je predsednik Vučić govorio o bratstvu i solidarnosti među tim narodima, navode mediji poput Korijere dela sera i mnogobrojne TV emisije.

Ovaj „srpski model“, kako ga nazivaju mnogi mediji, omogućava ono što je u Evropi nezamislivo – a to je da vakcina može da se bira.

Neverovatni brojevi

Srbija je uradila izvanredan posao i kad je reč o ukupnim dozama vakcine na 100 stanovnika, koje su davane od početka kampanje masovne imunizacije.

Srbija je peta sa 20,47, iza Sjedinjenih Država (21,97), Ujedinjenog Kraljevstva (29,33), Emirata (59,99) i Izraela (91,94). Bar jednu dozu primilo je 13 odsto stanovnika Srbije – to je šesti rezultat na svetu, a 7,5 odsto stanovnika je dobilo obe doze, po čemu je iza Izraela.

Srbija takođe ima 200 centara za vakcinaciju i građani mogu slobodno da izaberu koju će vakcinu da prime, a prvenstvo su imali zdravstveni radnici, zaposleni u javnom sektoru, vojnici i profesori.

Koju vakcinu želite?

Mala zemlja od sedam miliona stanovnika praktično je u istom rangu sa svetskim gigantima te je na četvrtom mestu u svetu ako se uzme u obzir dnevna doza vakcine na 100 ljudi, dok je na trećem mestu Velika Britanija sa 0,52 vakcinisanih, na drugom Ujedinjeni arapski emirati sa 0,67 a na prvom Izrael čak 1,31.

Dolazak kineske vakcine

Dolazak kineske vakcine

Iako EMA još nije odobrila ni rusku ni kinesku vakcinu Beograd je obavio kontrole i testove na nacionalnom nivou da bi garantovao sigurnost i efikasnost u imunizaciji.

I dok su Berlin, Pariz i Rim čekali šta će Brisel da kaže ne bi li se odblokirala situacija sa „Fajzerom“, Srbi imaju luksuz da mogu da biraju.

U čemu je tajna srpskog modela?

Srbija je jednostavno otvorila vrata svim dostupnim vakcinama pa i onima koje Evropska agencija za lekove nije još uvek odobrila kao što je „Sputnjik V“ i kineske vakcine.

U Beogradu su urađeni nacionalni testovi i kontrole ne bi li se garantovala sigurnost i efikasnost vakcina pa su tako stanovnici te zemlje imali luksuz izbora vakcine dok su stanovnici Berlina, Pariza, Rima i ostalih evropskih metropola čekali da Brisel odblokira situaciju sa Fajzerom i mnoge druge.

U Srbiji je moguće birati između „Sputnjika V“, „Sinofarma“, „Fajzera“ i „Astra-Zeneke“.

Predsednik Vučić se dogovorio sa Moskvom da se ruska vakcina proizvodi i u Srbiji, iskoristivši odlično prijateljstvo koje ima s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom. Vučić se samostalno pokrenuo ugovorivši bilateralne ugovore i sa ruskim i kineskim farmaceutskim kompanijama.

Proizvodnja kineske i ruske vakcine u Srbiji

Međutim, to nije sve. Mediji pišu i o tome da će Srbija biti prva zemlja u Evropi u kojoj će se proizvoditikineska vakcina „Sinofarm“ kao i ruski „Sputnjik“. Ta zemlja, pišu italijanski mediji, nije dobila nikakvu pomoć od Evrope, iako je jedan od kandidata za pristup u EU ali bez obzira na to em je dobila ogromne doze ruske vakcine em i one kineske.

„Napravili smo odličan dogovor večeras, zajedno sa Ujedinjenim arapskim emiratima i Kinom. Napravićemo novu fabriku za vakcinu „Sinofarm“ u Srbiji u kojoj će proizvodnja početi 15.10.2021.“ – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, prenose mediji i dodaju „Ova fabrika bi trebalo da proizvodi od dva do tri miliona vakcina mesečno što će pokriti veliki deo regiona i sve naše potrebe.“

Srbija će takođe početi sa proizvodnjom ruske vakcine nakon što su ruski eksperti posetili Institut za virusologiju „Torlak“ u Beogradu, da bi ocenili kako će izgledati buduća proizvodnja.

Na kraju, Italijanski mediji definišu predsednika Vučića kao ambicioznog, osobu koja ima široke vidike i jasnu dugoročnu viziju pa bi srpski model efikasnosti i organizacije i politički govoreći mogao da posluži ostatku Evrope kao uzor.

Mediji podvlače da odlično organizovana vakcinacija u Srbiji može omogućiti i moć u celoj bivšoj Jugoslaviji iako tome na putu stoji Kosovo, ali i SAD jer, pišu, „ukoliko bi Zapadni Balkan bio pod uticajem Srbije to bi značilo da je pod uticajem Rusije a niko u Beloj kući ne bi prihvatio da izgubi ono što je osvojeno zahvaljujući raspadu Jugoslavije“.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*