Iz budžeta u prvoj polovini godine izdvojeno više od 3 miliona evra za lečenje u inostranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je iz budžeta Republike Srbije samo u prvoj polovini ove godine izdvojeno više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti.

S obzirom na to da se u jednom delu javnosti postavlja pitanje šta će Vlada Srbije institucionalno učiniti za lečenje dece i odraslih koji ne mogu uspešno da se leče u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a verujući da se ovo pitanje pokreće u dobroj nameri i u najboljem interesu svih građana, Vlada želi da javnosti stavi na uvid nekoliko činjenica.

Prethodna Vlada Srbije je, na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, u novembru 2014. godine, osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje dece i odraslih u inostranstvu.

Država je od osnivanja Fonda, za četiri i po godine, zaključno sa 30. junom 2018. godine, iz sredstava RFZO i samog fonda, na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila približno 23 miliona evra, što je više od četiri puta veći broj dece, i dva i po puta više novca, u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine.

Mogućnosti za lečenje u inostranstvu pre osnivanja Fonda bile su veoma skromne. Do 2014. godine RFZO je bio jedina institucija koja je mogla da šalje naše građane na lečenje u inostranstvo o trošku države.

Na lečenje u inostranstvo 2009. godine otišlo je 98 dece, a 2012. godine upućeno je 45 dece. Već 2014. godine, RFZO u inostranstvo šalje 120 dece, a 2015. godine 306 i Budžetski fond još 21 dete. Dakle, za samo jednu godinu više nego dva puta više u odnosu na 2009. i 2012. zajedno – dve godine kada Fond nije postojao.

Pored Fonda za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i RFZO-a, dodatna sredstva opredeljena su za lečenje obolelih od retkih bolesti, kroz Budžet za retke bolesti koji je osnovan 2012. godine, za koje je samo ove godine izdvojeno više od dve milijarde dinara ili gotovo 17 miliona evra.

Budžet za retke bolesti je poseban budžet u okviru budžeta Ministarstva zdravlja, a sredstva iz tog budžeta koriste se na osnovu odluke Komisije RFZO za lečenje urođenih bolesti metabolizma, koju čine lekari i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

Zahvaljujući boljem stanju u budžetu Republike Srbije, nakon reformi 2014. godine, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO-u ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine.

Fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu je, između ostalog, osnovan sa ciljem da se pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogući sistemska, najbolja moguća podrška lečenju ukoliko ne mogu da se leče u Srbiji.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*