Iz opštine Kula 9 dobitnika sredstava po Konkursu za mlade

U okviru Konkursa za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini, Komisija zadužena za opredeljivanje sredstava donela je odluku prema kojoj je iz kulske opštine devet aplikanata dobilo tražena sredstva.

U cilju podrške novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača, podsticanjem razvoja i unapređivanjem biljne i stočarske proizvodnje, bespovratna sredstva za podršku investicija bila su utvrđena u iznosu do 90% od ukupno prihvatljivih troškova.

Pristiglo je čak 893 prijave, od kojih 139 nije ispunilo uslove i kriterijume propisane Konkursom.

Obzirom na to da opredeljena sredstva od 200.000.000,00 dinara nisu dovoljna za sve ispravne prijave, Komisija je jednoglasno donela odluku da se ugovori potpišu sa aplikantima koji su ostvarili od maksimalnog broja bodova do zaključno 65 bodova, te je u skladu sa tim ukupno 165 prijavljenih dobilo sredstva.

Prema rečima Saše Kartalije iz Sivca, koji je aplicirao za plastenike, ova sredstva će mu značajno pomoći u unapređivanju poslovanja. Pošto se njegova porodica već godinama bavi preprodajom voća i povrća, plastenici će mu pomoći da upotpuni posao tako što će se od sad baviti i proizvodnjom. On je za dobijanje sredstava aplicirao i prošle godine, međutim, bio je odbijen. –Ove godine sam imao više sreće- kaže Saša.

Bojana Kovačević iz Crvenke, dobila je sredstva za unapređenje stočarske proizvodnje. Ona govori da je jako važno redovno pratiti konkurse i ističe kako je najvažnije biti uporan, te da se trud uvek isplati.
Naši sagovornici potvrdili su nam da administrativni deo u procesu prijave na konkurs nije bio komplikovan i da u tom smislu nisu imali problema.

Cilj ovog, ali i drugih sličnih konkursa je demografska obnova ruralnih područja AP Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih, odnosno njihovog povratka iz gradova. Kako na teritoriji naše lokalne samouprave postoje izuzetno dobri prirodni i klimatski preduslovi za razvoj poljoprivrede, a nedostatak kapitala postepeno se rešava uz pomoć raznih subvencija i olakšica, razvoj svih poljoprivrednih delatnosti imaće tendenciju rasta.

Uz pravilno definisane ciljeve, prioritete i okvire delovanja, ali pre svega uz mlade i odgovorne ljude, opština Kula moći će da izgradi održiv i efikasan poljoprivredni sektor koji može da se takmiči kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu.

Za sve informacije i pomoć u vezi sa konkursima i konkursnom dokumentacijom, zainteresovani građani mogu se obratiti Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula.

Izvor: Opština Kula

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*