Izabran novi rektor Univerziteta u Novom Sadu

Dejan Madić izabran je za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu.
Madić novi rektor Univerziteta u Novom Sadu

Foto: 021.rs
Novi rektor izabran je sa 18 glasova. Osim Madića, kandidat na izborima za rektora bila je Sanja Podunavac Kuzmanović, koja je osvojila 12 glasova.
Od 31 člana saveta, njih 30 bilo je na glasanju i toliko ih je glasalo, dok nevažećih glasova nije bilo.
Biografija novog rektora
Dejan Madić rođen je 1966. godine. Uža naučna oblast istraživanja su mu osnovne naučne discipline u sportku i fizičkom vaspitanju.
Pre akademske karijere bio je reprezentativac Jugoslavije, te šampion SFR u preskoku i pobednik Kupa Jugoslavije sa GK Vojvodina. Osvojio je dve bronzane medalje na balkanskim prvenstvima.
Kao sportski pedagog, u ulozi trenera juniorki i seniorki, osvojio je sedam titula seniorskih državnih prvakinja, više juniorskih, kadetskih i pionirskih državnih prvakinja i treće mesto na gredi na Balkanskom prvenstvu.
Predvodio je gimnastičarke na evropskim prvenstvima u Birmingemu 1996, Parizu 2000, Patrasu 2002. i Amsterdamu 2004. godine, te na svetskim prvenstvima u Tijanu Jinu 1999. godine i u Los Anđelesu 2003. godine. Nagrađen je Nagradom Jovan Mikić Spartak, koje je najviše priznanje u oblasti sporta u Vojvodini, zatim Majskom nagradom SSS grada Novog Sada, a dobijao je i nagrade za najboljeg sportskog pedagoga trenera juniorki i seniorki.
Orijentisan je na proučavanje i analizu fizičke aktivnosti (fizičkog vežbanja) i njenog uticaja na čoveka (morfološke karakteristike, motoričke sposobnosti, kognitivne sposobnosti, konativne karakteristike, sociološke karakteristike i funkcionalne sposobnosti) sa posebnim akcentom na razvoj dece i omladine kao i poboljšanje kvaliteta života odraslih i starih.
Prirodom svoga posla usmeren je na pedagoški proces prenošenja znanja sa akcentom iz ovih oblasti na što širu populaciju dece, omladine i stručnjaka u sportu i fizičkom vaspitanju.
Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja je od 1991. godine, u zvanje redovnog profesora izabran je 2011. Na doktorskim studijama predaje predmet Nauke o fizičkom vežanju, Kinantropološka analiza sportske aktivnosti, a predaje i na master i osnovnim akademskim studijama.
Obavlja je više rukovodeći i organizacionih delatnosti na Fakultetu i Univerzitetu, te je bio dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, šef Komisije za akreditaciju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, član Odbora za kvalitet i internu evaluaciju Univerziteta u Novom Sadu, član Olimpijskog komiteta Srbije, Antropološkog društva Jugoslavije i Srbije, Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada, Vojvodine i Srbije…
Bio je konsultant za reformu obrazovanja (deo za fizičko vaspitanje) u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, član Radne grupe za izradu predloga Zakona o sportu Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije, koordinator za školski sport Komisije za izradu srategije razvoja sporta u Vojvodini Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine.
Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, autor je više od 200 naučnih radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima sa naučnih skupova. Takođe, profesor Madić je recenzent u međunarodnim časopisima Acta peadiatrica, Journal of Rehabilitation Research & Development, Archive of sport and exercise desease, kao i u Glasniku Antropološkog društva Srbije.
Aktuelni je član Matičnog naučnog odbora za sociologiju, psihologiju, pedagogiju i filozofiju, Ministarstva prosvete nauke a tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*