Izdvojena sredstva za pomoć deci u Crvenom krstu

Rebalansom opštinskog budžeta, Crveni krst Kula je za projekat Zajedničkog programa za inkluziju romske dece i dece iz osetljivih grupa u obrazovanje, dobio sredstva u iznosu od 400.000 dinara. Nakon dugogodišnjeg finansiranja projekta od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a usled potrebe da se ovakva vrsta podrške i dalje sprovodi, opština Kula je obezbedila neophodna sredstva.

U predviđene troškove spadaju troškovi honorara angažovanog lica za rad sa decom i roditeljima, adaptacija prostora kuhinje, ekskurzije, kao i troškovi hrane, higijene, kancelarijskog materijala i didaktičkih sredstava i opreme.

Cilj projekta je uključivanje dece u obrazovni sistem i širu društvenu zajednicu. U prostorijama Crvenog krsta, oni se pripremaju za svakodnevne školske obaveze i imaju mogućnost održavanja lične higijene, koju najčešće nemaju u svojim domovima. Obezbeđuje im se i školski pribor i materijal, a stručno osoblje radi sa njima nakon redovnih školskih časova. Takođe, obezbeđen im je i jedan obrok u toku boravka.

„Korisnicima projekta, pružena je i mogućnost pranja garderobe, a deca imaju i svoj garderober gde uvek stoji složena i klasifikovana garderoba za školu. Njima se po potrebi obezbeđuju nova i polovna garderoba i obuća“ – kažu Neda Rajačić i Branislava Bulut, zaposlene u Crvenom krstu.

U narednom periodu (kraj septembra, početak oktobra) pored realizacije pomenutog projekta, Crveni krst Kula realizovaće niz aktivnosti i humanitarnih akcija u osnovnim i srednjim školama u skladu sa planom za 2018. godinu i to: mesec solidarnosti, humanitarna akcija Trka za srećnije detinjstvo, obeležavanje svetskog dana prve pomoći, bezbednost dece u saobraćaju, rad na formiranju ekipe za takmičenje u prvoj pomoći i obeležavanje Svetskog dana srca. Takođe, biće organizovana i Dečija nedelja, prijem podmlatka u organizaciju Crvenog krsta, motivaciona predavanja za dobrovoljno davanje krvi, organizovanje i realizacija akcije Dobrovoljnog davanja krvi, predavanja na temu zdravih stilova života, obuke volontera u oblasti prve pomoći, kao i predavanje i formiranje timova prevencije vršnjačkog nasilja u srednjim školama.

Izvor: Opština Kula

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*