Izgradnja novih vodovoda u Šargovcu i Česmi

Banja Luka – U Šargovcu i Česmi počela je izgradnja vodovoda, u okviru namere gradskih vlasti da se proširi i poboljša vodovodna mreža na celom području grada.

Tokom obilaska radova, gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da će se tokom ove godine raditi 17 vodovoda na širem gradskom području, u vrednosti od nekoliko miliona maraka.

„Ti poslovi su pokrenuti ili će tek biti pokrenuti na prostoru od Manjače, Kadine vode, Rekavica, gde ćemo raditi na tri mjesta, Crnog vrela, Česma 2, Jagare, Pezića polje, i mnogi drugih… S druge strane, svesni smo da su potrebe našeg stanovništva za izgradnjom vodovodne mreže velike, posebno na seoskim i prigradskim područjima. Međutim, Grad, kao što se vidi radi na tome da poboljša mrežu vodosnabdevanja, ali u meri koliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju“ – kazao je Radojičić.

On je precizirao da će u Česmi 2 biti izgrađen vodovod u dužini od 850 metara, a radovi su povereni preduzeću „Hidrosplet“.

„U tehničkom smislu, radi se o zameni sistema javnih česmi normalnim snabdevanjem i prelaskom sa jedne na drugu liniju, kako bi se obezbedilo pouzdano snabdevanje vodom stanovništa koje je do sada bilo problematično“ – kazao je Radojičić.

Za područje Česme, prema njegovim rečima, iduće godine biće nastavljeni radovi na ovoj istoj liniji. Pored toga, ove godine će biti započeti radovi i na rješavanju kritičnog vodosnabijevanja na području Česme 3 i 4.

„Ove godine radićemo prvu fazu ovog projekta, što podrazumeva izgradnju velikog rezervoara za Česmu 4 i celi taj podsistem. Za ovaj posao, u vrednosti od 500.000 KM, uskoro će biti raspisan tender za izbor izvođača, kako bismo, u narednoj fazi, odnosno tokom iduće godine mogli razvoditi sekundarnu mrežu – naglasio je Radojičić.

On je zaključio da bi se, po okončanju ovog projekta, bili rešeni višegodišnji problemi sa vodosnabdevanjem ovog naselja.

Predsednik Savjeta Mjesne zajednice Česma Miladin Maličević rekao je da je ova godina krenula u dobrom pravcu što se tiče rešavanja jednog od najvećeg problema – vodosnabdevanja.

„Posebno je značajno rešenje visinskog dijela Česme, gdje ne postoji izgrađena vodovodna mreža“ – zaključio je Maličević.

Istovremeno, danas su otvoreni radovi i na izgradnji vodovoda u Šargovcu, koji, kao i Česmu, karakteriše veliki priliv novog stanovništva.

Direktor „Vodovoda“ Zoran Popović istakao je kako su radovi u Šargovcu jedan od projekata koje ovo preduzeće izvodi ove godine.

„Danas smo pokrenuli radove na izgradnji vodovodne mreže od 500 metara. Time će biti poboljšan pritisak i biti omogućeno priključenje novih dvadesetak domaćinstava. Vrednost radova je 55.000 KM a radovi će biti završeni za 15 dana – kazao je Popović.

Ujedno, Popović je najavio da je, poslije Šargovca, u planu gradnja novih vodovoda u  Borkovićima,  Kuljanima i drugim delovima grada, a koji će biti finansirani iz budžeta ovog preduzeća.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Šargovac Rajko Radaković istakao je kako je novi vodovod veoma važan za ovaj deo naselja.

„Očekujemo da se ovo naselje dalje širi a to nije moguće bez stabilnog vodosnadbijevanja i izgradnje druge infrastrukture“ – rekao je Radović.

S druge strane, gradonačelnik Radojičić podsjetio je da je prošle godine u Cvjetnoj ulici u ovom naselju urađena rasveta, a sada i vodovod.

„Takođe, blizu smo rešenja još jednog problema za deo meštana Šargovca, koji se odnosi na izbegličko naselje gdje su ljudima ranije dodeljeni stambeni objekti bez prethodno rešenih imovinskih odnosa. Što se toga tiče, privodimo kraju taj postupak u RUGIP-u i uveren sam da će na jednoj od narednih sednica gradskog parlamenta biti predložena odluka o dodeli tih lokacija porodicama koje tu žive – zaključio je Radojičić.

Izvor: Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*