Izložba „Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija“ u Muzeju Vojvodine

Izložba „Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“, čiji su autori muzejska savetnica, istoričarka Ljubica Otić, i viša kustoskinja, istoričar Čarna Milinković, biće otvorena danas u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Izložba prikazuje istorijski razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine od druge polovine 19. veka, kada se pojavljuju prvi ispiti zrelosti u srpskim gimnazijama, do 60-ih godina 20. veka, kada počinje novi način i pristup proslave mature prepoznatljiv i današnjim đacima, a u pitanju su gimnazije koje su i danas aktuelne.

Kroz rekonstrukciju učionice sa kraja 19. veka i početka 20. veka, istorijske zapise komisija sa polaganja ispita zrelosti, đačka svedočanstva i knjižice, školske izveštaje, sačuvane maturske table, nastavna sredstva, udžbenike, odeću koja oslikava određeni vremenski period, aktuelnu muziku i fotografske ateljee, publici će biti približene društveno-političke i vaspitno-obrazovne okolnosti jednog vremena.

Autorke su putem navedenih predmeta pokušale da definišu i poziciju gimnazija u društvu koju su imale u minula vremena i kakvu imaju danas.

„Biti gimnazijalac i poneti epitet zrelog ima težinu koja nije vremenski ograničena i koja nam je omogućila da damo neke odgovore na uvek aktuelna i prisutna pitanja“, objasnile su autorke.

Deo izložbe posvećen je bivšim maturantima Pančevačke gimnazije (Generacija 107), koji i nakon četiri decenije neguju svoja prijateljstva i poruka su mladima da gimnazijski dani mogu da traju još dugo posle položenog ispita zrelosti.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*