Izmuljavanju kanala na potezu od Sivca do Malog Stapara

Tokom oktobra meseca Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ završilo je sa izmuljavanjem i uređenjem priobalja Velikog Bačkog kanala na deonici od Kule do Sivca, a za radove je utrošeno 50 miliona dinara bez pdv-a. Ovih dana nastavljeni su radovi na izmuljavanju kanala i to na potezu od Sivca do Malog Stapara.

Miloš Bukvić , diplomirani inženjer hidrograđevine Vodoprivrednog društva „Bačka“ iz Vrbasa , koje je izvođač radova, kaže da angažovana teška mehanizacija radi sa obe obale kanala i da se posao nastavio od mesta gde se nedavno stalo u Sivcu, a da se stiglo do neposredne blizine prevodnice u Malom Staparu, prenosi zvanična internet stranica Opštine Kula.

„Ovo je nastavak tog projekta od Vrbasa do Bezdana. Sada se izmuljuju 4 kilometra kanala između Sivca i Malog Stapara. Kubikaža koja se ovog puta vadi je 15 hiljada kubika mulja. Sa različitim problemima se susrećemo, negde smo morali da nasipamo da bismo izmuljili, negde su širi profili, negde su uži“.

Rok za završetak posla je mart mesec naredne godine, a vrednost radova izmuljavanja i kompletnog uređenja kanala od Sivca do Malog Stapara iznosi 14,8 miliona dinara bez pdv-a.

Imre Gšveng , šef radne jedinice JKP „Vode Vojvodine“ u Vrbasu zadovoljan je napretkom i kvalitetom radova koji se izvode.

„Radovi podrazumevaju iskop mulja, uklanjanje kompletne akvatične vegetacije, a kao što se vidi, tu je nažalost i nešto smeća… Dakle, u pitanju je kompletno uređenje: sa inspekcionom stazom, sa zacevljenjem kanala koji se sad ulivaju i koji nam prekidaju inspekcionu stazu, biće omogućeno jako dobro i redovno održavanje koje mi vršimo sa sopstvenom mehanizacijom, što plovnim kosačicama, što suvozemnom mehanizacijom“, kaže Gšveng

Redovne analize uzoraka mulja koji se deponuje u priobalne kasete vrši se na prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i potvrđuju da nije štetan za životnu sredinu. Uklanjanje mulja povećava protočnost vode i stvara bolje životne uslove za biljni i životinjski svet u vodama kanala.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*