Izrael: Elektronsko nadgledanje građana u karantinu zbog širenja zaraze

Izrael: Elektronsko nadgledanje građana u karantinu zbog širenja zaraze 1Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vlada Izraela je danas odobrila nadgledanje ljudi koji ulaze u zemlju i obavezni su da budu u karantinu jer se zaraza korona virusom ponovo širi.

Kako je navedeno odobrene su „elektronske mere“, ali to neće biti narukvice za praćenje već aplikacije za pametne telefone, preneli su izraelski mediji.

Na osnovu mere koju je predložilo Ministarstvo zdravlja svako ko se vraća u Izrael iz inostranstva i mora da se samoizoluje moraće takođe da koristi određenu aplikaciju kako bi prijavio gde se nalazi i tako omogućio praćenje.

Ista aplikacija korišćena je i ranije za vreme širenja zaraze korona virusom, a danas je saopšteno da je tokom vikenda porastao broj ozbiljno obolelih od kovid -19 na 97, te da je to najviše za poslednja tri meseca, što se smatra zabrinjavajućim. Među obolelima su 22 u kritičnom stanju, a 17 na respiratorima.

U subotu je zabeleženo 966 novih slučajeva zaraze i doktor Nahman Aš, koji rukovodi takozvanim kabinetom za korona virus, je rekao da je to relativno visok broj za dan odmora, odnosno više nego duplo u odnosu na prošlu subotu.

Doktorka Šaron Alroj Oreis iz Ministarstva zdravlja je izjavila da je, zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije, veliki jaz između novih slučajeva zaraze i ozbiljnih oboljenja.

Doktor Aš je međutim upozorio da će biti vrlo zabrinjavajuće ukoliko broj ozbiljnih slučajeva dostigne oko 400.

Vlada Izraela je prošle nedelje ponovo odobrila takozvane zelene propusnice za vakcinisane, one koji su se oporavili od kovida -19, te one koji imaju negativan test, za okupljanja u zatvorenom sa više od 100 ljudi.

Oba lekara smatraju da će možda biti potrebno da građani prime treću dozu vakcine protiv kovida-19 i nagoveštavaju da bi to moglo da se desi pre nego što dodatnu dozu odobri Uprava za hranu i lekove SAD (FDA).

Oni su podsetili da je Izrael među prvima u svetu započeo masovnu vakcinaciju i ukoliko se efikasnot vakcine smanjuje neće se čekati na odobrenje FDA.

Ministarstvo zdravlja Izraela je navelo da je efikasnot vakcine Fajzer/Biontek u sprečavannju hospitaliacija i ozbiljnog oboljenja i dalje visoka, 88 i 91 odsto.

Izraelske vlasti u međuvremenu upozoravaju građane da se uzdrže od nepotrebnih putovanja u inostranstvo.

Putovaja u Argentinu, Belorusiju, Brazil, Indiju, Kirgistan, Meksiko, Rusiju, Južnu Afriku, Španiju i Uzbekistan su zabranjena, a posle povratka iz nekoilko drugih zemalja, uključujući Tursku i Veliku Britaniju obavezan je jednonedeljni karantin.

 

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*