Izraelski arheolozi objavili otkriće novih Svitaka sa Mrtvog mora

Izraelski arheolozi objavili su danas otkriće desetina novih fragmenata Svitaka sa Mrtvog mora sa biblijskim tekstom pronađenim u pećini u pustinji za koje se veruje da su sakriveni tokom jevrejske pobune protiv Rima pre gotovo 1.900 godina.

Izraelski arheolozi objavili otkriće novih Svitaka sa Mrtvog mora 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Na fragmentima pergamenta je tekst na grčkom iz Knjige Zaharija i Nauma, a radikarbon metodom je utvrđeno da potiču iz drugog veka naše ere, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

To je prvo novo otkriće takvih tekstova u pustinji južno od Jerusalima posle šest decenija.

Veruje se da pripadaju delovima pergamenata pronađenim na mestu poznatom kao „Pećina užasa“ nazvanoj tako jer je 40 ljudskih kostura iskopano tamo 1960-tih godina, koji takođe sadrže grčki prevod knjige Dvanaest malih proroka.

Veruje se da su fragmenti skriveni u pećini za vreme oružanog ustanka Bar Kohbe protiv Rima u vreme vladavine imperatora Hadrijana između 132. i 136. godine nove ere.

Nađeni su u okviru nastojanja uprave za antikvitete u Judejskoj pustinji da se nađu svici i spreči moguća krađa. Uprava drži danas konferenciju za novinare da objavi to oktriće.

Svici sa Mrtvog mora ili Kumranski spisi sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući tekstove iz Hebrejske Biblije koji su otkriveni između 1947. i 1956. godine u 11 pećina u okolini Kumrana u blizini drevnog naselje Khirbet Kumran na severozapadnoj obali Mrtvog mora.

Datiraju iz perioda od trećeg veka pre naše ere do prvog veka naše ere i uključuju najranije poznate kopije biblijskih tekstova i dokumente o verovanju jevrejske sekte.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*