Jačanje ekonomske, trgovinske, naučne i tehničke saradnje Srbije i Maroka

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i ministarka turizma, ručnih zanata, avio transporta i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko, Nadija Fetah, koje su ujedno i kopredsednice treće Zajedničke komisije za ekonomsku, trgovinsku, naučnu i tehničku saradnju između dve zemlje, razgovarale su na onlajn sastanku o mogućnostima za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

Na sastanku je uvodno obraćanje imao i ambasador Kraljevine Maroko u Republici Srbiji, Mohamed Amine Belhaž, koji je dao kratak pregled aktuelnih odnosa između dve prijateljske zemlje i podsetio na dogovore sa prethodnog zasedanja Zajedničke komisije.

Dve ministarke su se saglasile da se, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, organizuje treća sednica Zajedničke komisije u Beogradu u junu mesecu, na kojoj bi se razmatrala realizacija zajedničkih ciljeva i novih polja saradnje, posebno u pogledu investicionih prilika u obe zemlje, formiranja radne grupe za turizam, razvoja zajedničkih usluga i uspostavljanja zelenih koridora.

Ministarka Matić je predložila da tom prilikom bude potpisan i Sporazum u oblasti turizma koji bi regulisao uslove za ulazak srpskih turista u Maroko i marokanskih u Srbiju.

Ona je, takođe, inicirala i uspostavljanje saradnje zanatskih kompanija dve zemlje, koje i u Srbiji i u Maroku imaju dugogodišnju tradiciju i predložila organizaciju izložbe marokanskih zanatskih radova u Beogradu, uključivanje nacionalnih turističkih organizacija i potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti.

Ministarka Fetah pozdravila je inicijativu za zaključivanje Sporazuma o saradnji u turizmu koji bi bio značajan korak na planu unapređenja saradnje u toj oblasti. U tom smislu, posebno je istakla i značaj uvođenja direktnih avio letova.

Ministarke su se složile da značajan prostor za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, pored navedenih oblasti, postoji i u oblasti poljoprivrede.

Ambasador Belhaž je na kraju predložio da se tokom sledećeg zasedanja Zajedničke komisije potpiše Memorandum o razumevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, ističuću mogućnost da Maroko bude glavni trgovinski i ekonomski partner Srbiji za tržište Afrike.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*