Jačanje saradnje sa SAD u oblastima od zajedničkog interesa

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izrazili su danas spremnost za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, s ciljem osnaživanja odnosa dveju zemalja u periodu nakon stavljanja pod kontrolu pandemije COVID-19.

Autor: Ministarstvo spoljnih poslova

U skladu sa tim, ambasador je pohvalio način na koji se Vlada Srbije bori protiv epidemije, kao i saradnju koja je tim povodom uspostavljena.

Dačić je izrazio razočarenje poslednjim potezima Prištine u vezi sa uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju – takozvanim uvođenjem recipročnih mera.

On je istakao da su ovakve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i otežavaju mogućnost nastavka dijaloga, podsećajući na to da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere.

Godfri je rekao da deli razočarenje u vezi sa ovim potezom Prištine, i izrazio nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga.

Istovremeno, on je po pitanju regionalnih tema rekao da veruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rešenja svih pitanja, uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve svoje građane.

Imajući u vidu predstojeće izbore u Republici Srbiji, američki ambasador je ocenio da je bitno da svi politički činioci u zemlji uzmu učešće na izborima, što bi doprinelo tome da parlament bude mesto na kome će se čuti svi politički glasovi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*