Janković: Pandemija donela promene, potrebna ravnoteža

BEOGRAD –

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas, povodom obeležavanja Praznika rada, da je pandemija korona virusa drastično izmenila tržište rada, dovela u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozila mnoga radna mesta u celom svetu.

To, kako je istakla, opominje na značaj principa nediskriminacije i ravnoteže između mera za zaštitu zdravlja stanovništva i poštovanja ljudskih prava.

Janković napominje da su mere koje su do sad preduzete radi očuvanja radnih mesta bile značajne sa aspekta ublažavanja negativnih posledica pandemije, ističući da fokus mera i aktivnosti koje se kreiraju treba da bude usmeren na potrebe najosetljivijih i najteže pogođenih kategorija radnika i nezaposlenih, saopšteno je iz njenog kabineta.

Smatra da je pored obezbeđivanja različitih vidova podrške, potrebno dopuniti postojeće propise o radu, bezbednosti i zdravlju na radu, kao i preciznije regulisati rad od kuće i jednako ostvarivanja prava iz radnog odnosa za lica koja nisu u stalnom radnom odnosu.

Poverenica ističe da je ove godine praznik rada „prilika da izrazimo zahvalnost radnicima koji su podneli najveći teret pandemije, pre svega svim zaposlenima u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, komunalnim delatnostima, trgovini i dostavi, bez kojih borba protiv pandemije ne bi bila moguća“.

„Pandemija je potvrdila značaj sprege između očuvanja zdravlja i ekonomije, istovremene borbe za živote i borbe za održanje radnih mesta i zarada, nemerljivu potrebu za solidarnošću svih – mladih i starijih, muškaraca i žena, poslodavaca i radnika, pružalaca i korisnika usluga, bogatih i siromašnih“, naglasila je Janković.

Ukazala je na to da prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana, naročito u aktuelnoj situaciji kada se javljaju drugačiji problemi u ostvarivanju ravnopravnosti na tržištu rada, usled prelaska na rad u digitalnom okruženju.

Janković je napomenula da treba kontinuirano smanjivati digitalni jaz između onih koji poseduju digitalne veštine i uslove za onlajn poslovanje i onih koji to nemaju, jer će u protivnom manje kvalifikovani radnici, oni koji pripadaju starijim generacijama ili drugim osetljivim društvenih grupama, vremenom biti istisnuti na margine tržišta rada i ući u rizik od siromaštva i diskriminacije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*