Janša: EU nema mehanizme zaštite ni šengenske ni spoljne granice od migranata

Izvor: Jure Makovec/AFP

Evropska unija nažalost nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo šengensku granicu nego i svoju spoljnu granicu, izjavio je slovenački premijer Janez Janša.

On se, odgovarajući na pitanja novinara o problemu migracija, založio za proširenje šengena i zaštitu spoljnih granica EU od ilegalnih migracija, prenosi Hina.

Na pitanja novinara o nedavno objavljenim snimcima na kojima se vide pripadnici hrvatske policije, koji prisilom vraćaju (pushback) migranate iz Hrvatske u BIH i kako se na to gleda u Sloveniji i u telima EU, Janša je rekao da bi cilj EU trebalo da bude da do takvih situacija uopšte ne dolazi.

„No, EU nažalost nema mehanizama da od ilegalnih migracija zaštiti ne samo šengensku granicu nego i spoljnu granicu Evropske unije“, naveo je.

Janša je dodao da je slovenačko-hrvatska granica „nažalost“ još uvek granica šengena, te da bi boljoj kontroli granica i ilegalnih migracija doprinelo i ranije proširenje šengena, za što se sada još uvek čeka politička odluka.

Što se tiče incidenta s migrantima i njihovim nasilnim isterivanjem, koje su snimili evropski istraživački novinari, Janša je kazao da nije detaljnije upoznat s tim.

Po njegovim je rečima „neophodno“ da se u budućem paketu o migrantskoj politici napravi razlika između kategorije izbeglica i „ilegalnih migranata“.

Jedan od problema kad se radi o ilegalnim migracijama je što ponekad „nema jasne razlike“ u delovanju ;izmedju nevladinih organizacija, koje treba da se bave humanitarnim pitanjima i delovanju onih koji se „bave krijumčarenjem ljudi“, rekao je on.

„Ponekad se tu radi o prilično uskladjenoj aktivnosti“, naveo je Janša dodavši kako je slovenačka policija ove godine „razbila 150 takvih sličnih mreža“ u kojima su, kako je naveo, krijumčari bili „neposredno povezani“ s nevladinim organizacijama.

Slovenački premijer se danas u termama Tuhelj u Hrvatskoj sastao sa tamošnjim kolegom Andrejem Plenkovićem, na konferenciji o turizmu Tourism365, s kojim je razgovarao o bilateralnim i evropskim temama.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*