Janša spornim tvitom uvredio Evropski parlament

Holandski premijer Mark Rute osudio foto-montažu slovenačkog premijera „Sorosove marionete”, a David Sasoli, predsednik EP, poručio da je to napad na sve evropske građane

Sporna fotografija s porukom koju je slovenački premijer objavio pa je povukao sa svog tviter naloga (Foto: Tviter)

Janez Janša se ponovo zaigrao na društvenim mrežama s teorijama zavere potežući priču o navodnim evropskim političarima koji su „Sorosove marionete”, što je izazvalo glavobolju u Briselu, ali i talas osuda.

Slovenački premijer je kontroverznim tvitom, koji je kasnije obrisao, pokušao da diskredituje šeficu, holandsku evroposlanicu Sofi in ’t Veld, koja je na čelu Delegacije EP ove nedelje došla u Ljubljanu da utvrdi koliko je ova zemlja, suočena s optužbama, uskladila vladavinu prava, slobodu medija i borbu protiv korupcije s evropskim normama.

Janša, čija zemlja do kraja godine predsedava rotirajućim predsedništvom Saveta EU, tvitovao je spornu foto-montažu, sliku Džordža Sorosa, okruženog portretima evroposlanika s uvredljivim tekstom: „13 od 226 poznatih Sorosovih marioneta u Evropskom parlamentu”. A crvena strelica posebno ukazuje na Sofi in ’t Veld.

Budući da se na slici nalazi i nekoliko političara koji više nisu članovi EP, a jedan od njih, Hans van Balen iz holandske vladajuće stranke Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD), upokojio se u aprilu ove godine, oštro je reagovao holandski premijer Mark Rute. Lider VVD-a nazvao je Janšin tvit neukusnim.

„Ovo najoštrije osuđujemo i holandska vlada je upravo prenela isto mišljenje slovenačkom ambasadoru u Hagu”, napisao je Rute na „Tviteru”.

Povodom ovog incidenta oglasio se i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli: „Hitno pozivamo Janšu da prekine s provokacijama usmerenim protiv poslanika u EP. Napadi na članove ove kuće takođe su napadi na evropske građane.” Sasoli je dodao da se konstruktivna saradnja s rotirajućim predsedništvom Evropskog saveta može zasnivati samo na međusobnom poverenju i uzajamnom poštovanju.

I Malik Azmani, prvi potpredsednik poslaničke grupe „Obnovimo Evropu” u EP, oštro je kritikovao tvit slovenačkog premijera nazvavši ga antisemitskim: „U ime političke porodice ’Obnovimo Evropu’ zahtevam da povučete tvit i da se izvinite! Ovim klevetama nema mesta u evropskoj politici.”

Janšina provokacija očito je smišljena da minira rad Delegacije Evropskog parlamenta sastavljene od poslanika iz sedam političkih familija. Evroparlamentarci je posle serije sastanaka sa slovenačkom poslanicima, predstavnicima vlade i predstavnicima civilnog društva trebalo da razgovaraju i s Janšom. Ali sastanak potvrđen u četvrtak, na kraju je otkazan.

Inače, ova delegacija je deo Grupe za praćenje stanja demokratije i vladavinu prava, koju je parlament u Strazburu osnovao u junu 2018. godine posle monstruoznog ubistva malteške novinarke Dafne Karuane Galicije i slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

U međuvremenu, Janša se ponovo upustio u prepucavanje na „Tviteru” sa evrogrupom Socijalista i demokrata u EP, koji su ga kritikovali što je otkazao sastanak.

„Suočavamo se s praznom stolicom. Imamo mnogo pitanja za premijera o zabrinjavajućem stanju slobode medija i vladavine prava u Sloveniji”, napisali su „Socijalisti i demokrate”.

Janša im je odmah odbrusio: „Ko ste vi? Koliko ste puta posetili nemačkog kancelara, holandskog premijera ili francuskog predsednika?”

Slovenački premijer je, inače, odavno „trn u oku” briselskim čelnicima, jer voli da se preko kontroverznih tvitova obračunava s političkim neistomišljenicima u zemlji i u EU iznoseći netačne tvrdnje.

Pre nego što je pustio tvit o „Sorosovim marionetama” Janša je napao slovenačku stranku Levica rekavši da njeni članovi predstavljaju „političko krilo terorističke antife”.

Evroposlanik iz političke grupacije Evropske ujedinjene levice Kostas Arvanitis nazvao je napad slovenačkog premijera na Levicu jezivim i bezobraznim. Rekao je da je Janša kukavica, jer izbegava da odgovori na pitanja zakonodavaca EU koja se odnose na optužbe za korupciju, mešanje u pravosuđe i pokušaje manipulacije medijima.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*