Japanski premijer pozvao Putina da okončaju Drugi svetski rat i reše teritorijalni spor

Novi japanski premijer Jošihide Suga je danas telefonom razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kome je rekao, kako je izneo, da želi potpisivanje mirovnog sporazuma kojim bi se i formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svetskog rata.

 

Japanski premijer pozvao Putina da okončaju Drugi svetski rat i reše teritorijalni spor 1Foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe

Suga je rekao da želi i rešavanja teritorijalnog spora oko ostrva koja ruska strana drži i naziva ih Kurilskim, a japanska svojom Severnom teritorijom.

Suga je pre dve nedelje preuzeo dužnost premijera od Šinzoa Abea koji je dao ostavku iz zdravstvenih razloga. Abe je tokom skoro osam godina na čelu japanske vlade, ulagao napore za unapređenje odnosa s Rusijom u nadi da će rešiti teritorijalni spor, ali s malo napretka.

„Rekao sam (Putinu) da se nadam da ću u celini japansko-ruske odnose razviti, uključujući potpisivanje mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da teritorijalni problem ne bi trebalo da prepustimo narednim generacijama već da ga mi rešimo“, rekao je Suga novinarima posle telefonskog razgovora s predsednikom Rusije, dodavši da će o tome „imati čvrst stav“.
Putin je rekao da se nada da će održati dijalog za rešavanje svih problema u odnosima, preneo je Suga uz ocenu da on i Putin mogu razviti pozitivan međusobni odnos i isrkeno razmenjivati stavove.

Mada je bilo i zajedničkih privrednih projekata na spornim ostrvima, Rusija je, međutim, pojačala svoje vojno prisustvo i čak danas održala vojne vežbe samo nekoliko sati pre razgovora Putin-Suga.

Glavni sekretar Vlade Japana, Kacunobu Kato rekao je danas da je Japan protestovao zbog ruske vojne vežbe koja je „neprihvatljiva“.

Suga je imao niz telefonskih razgovora s drugim liderima, uključujući kineskog predsednika Si Đinpinga, američkog predsednika Donalda Trampa i južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.

Moskva i Tokio se spore oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali da im se vrate sva četiri.

Upravo zbog Kurila Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*