Javne konsultacije o novom zakonu o ombudsmanu

BEOGRAD –

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da je počelo 26. marta onlajn javne konsultacije u postupku pripreme Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o Zaštitniku građana i pozvalo zainteresovanu javnost da učestvuje u tom postupku.

Poštujući principe transparentnog donošenja propisa i konsultovanja javnosti u ranim fazama pripreme teksta zakonskih izmena i dopuna, Ministarstvo je pozvalo organe javne vlasti, građane, privredne subjekte, socijalne partnere, organizacije civilnog društva, predstavnike akademske zajednice i druge zainteresovane subjekte u društvu da učestvuju u javnim konsultacijama, koje traju do 9. aprila.

javne, konsultacije, mduls, ombudsman

Ilustracija

Ministarstvo je navelo da je 28. decembra prošle godine formiralo Posebnu radnu grupu koja se bavi ovm pitanjem.

Potreba za unapređenjem postojećeg pravnog okvira koji uređuje položaj, nadležnost, postupak i druga pitanja od značaja za vršenje ovlašćenja Zaštitnika građana proizašla je iz činjenice da je Zakon donet još 2005. godine i da su do danas na probleme u primeni Zakona i potrebu njegove izmene, ukazivali kako Zaštitnik građana, tako i organizacije civilnog društva, ali i Evropska komisija u svojim godišnjim izveštajima, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su polazne osnove za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o Zaštitniku građana objavljene na sajtu Ministarstva, kao i na Portalu e-Uprave.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*