Banja Luka: Javni svi računi Gradske uprave

Od danas su svi računi Gradske uprave, bez obzira na vrijednost, dostupni na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luka na linku: https://www.banjaluka.rs.ba/gradska-uprava/racuni/ i na siti lajtovima u gradu.

 

-Sa današnjim danom prikazano je više od 300 računa ili pola miliona KM utrošenog novca naših građana. Oni koji pune budžet imaju pravo da znaju gdje se taj budžet troši i to je put kojim ćemo biti vođeni – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da će podaci o računima biti ažurirani svakog utorka.

 

On je najavio da je ovo „revolucija u transparentnosti“ i da Grad ima ambiciju da Banja Luka ponese epitet prvog grada u svijetu po transparentnosti.

 

-Do sada smo prikazali imena i podatke o diplomama zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim ustanovama, preduzećima i organizacijama, zatim javno krenuli u borbu protiv korpucije i kriminala i sada smo došli do toga da prikažemo i sve račune koje je napravila gradska adminstracija – istakao je gradonačelnik.

 

Kako je naveo, ambicija je da Banja Luka bude grad bez kriminala, korupcije i nepotizma.

 

-To je obećanje koje smo dali – naglasio je on i dodao da će do kraja godine biti objavljeni računi za svih 150 miliona KM iz budžeta.

 

Govoreći o objavljenim računima, naveo je primjer plaćenog oglašavanja Alternativnoj televiziji za praćenje rada Odsjeka za  poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasne jedinice, za šta je izdvojeno 7.000 KM.

 

-To je zato jer Civilna zaštita ima dovoljno sredstava pa je taj višak pretočen u finansiranje predizborne kampanje. To je plaćeno tri dana pred moj dolazak na mjesto gradonačelnika – naveo je Stanivuković.

 

Najavio je da će budući konkursi za zapošljavanje u gradskoj administraciji biti objavljivani na sajtu Grada, kao i intervjui sa prijavljenim kandidatima za javne funkcije.

 

-I te konkurse ćemo promovisati na reklamnim medijima po gradu, kako bi svi građani vidjeli da su oni raspisani. To posebno iz razloga što je skupštinska većina formirala komisiju od svojih članova za izbor direktora javnih ustanova. Zato mi predlažemo skupštinskoj većini da se javno snimaju intervjui za načelnike odjeljenja i direktore – istakao je Stanivuković.

 

Govoreći o mjerama koje je preduzela nova administracija, Stanivuković je rekao da su za samo dva mjeseca povećani prihodi po osnovu takse za reklamne medije za 90.000 KM.

 

-Januar i februar 250.000 KM, a u tom periodu prošle godine ostvareno je 160.000 KM jer je na čelo Grada došao neko ko hoće da sve stavi u legalne tokove, na pravi način, i da se izbori protiv svih negativnih pojava – kazao je gradonačelnik.

 

Najavio je da će Banja Luka biti prva lokalna zajednica koja će centralizovati sve javne nabavke, što će biti realizovano do kraja godine.

 

Naredne sedmice, kako je kazao – biće predstavljen novi izvještaj „Tima za reviziju“.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*