Jeremić: Najbolji način da sprečimo priznanje Kosova je bojkot izbora

BEOGRAD –

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odgovori na najvažnije pitanje u aferi izvoza srpskog oružja u Saudijsku Arabiju – kako je firma, koju predstavlja otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović, dobila dozvolu za taj posao u kojem je ostvaren ogroman profit.

„Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izdao dozvolu za izvoz firmi GIM, koju predstavlja njegov otac. To nije normalno. Šta kvalifikuje Branka Stefanovića, bivšeg kafanskog muzičara, za unosan posao posredovanja u trgovini oružjem“, upitao je Jeremić, gostujući u programu televizije Naša.

Kako u saopštenju prenosi Narodna stranka, Jeremić je podsetio da je 14. septembra 2018. godine, pre više od godinu dana, obelodanio umešanost Branka Stefanovića u izvoz oružja preko firme GIM, koja je u Saudijsku Arabiju izvezla naoružanje u vrednosti od 67 miliona dolara, a da su kasnije do tih informacija došli i domaći i međunarodni istraživački portali.

                          RTV, arhiva

„Ovaj skandal će dobiti i međunarodni epilog, jer srpsko oružje na kraju, preko posrednika, završava u rukama islamskih terorista u Jemenu i Siriji“, rekao je Jeremić.

On je naveo i da nije sporno to što Stefanović nema završen fakultet, nego to što je kupio diplomu fakulteta i plagirao doktorat, kao i ministar finansija Siniša Mali.

„Može Mali da bude ministar i bez diplome i sa osnovnom školom – kao što kaže Vučić, ali ne može visoki državni funkcioner da prepiše doktorat i da se lažno predstavlja kao doktor“, ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, na kraju će Malom biti oduzet doktorat, a da će ga Vučić, sledeći „svoju gangstersku logiku“, ostaviti na mestu ministra finansija, što će ubrzati kraj naprednjačkog režima.

Jeremić je, povodom pregovora o izbornim uslovima i eventualnom posredovanju Evropske unije u tim pregovorima, istakao da je za Narodnu stranku kasno za izlazak na izbore na proleće 2020. godine, jer fer izborni uslovi moraju da važe bar devet meseci pre izlaska građana na birališta.

Povodom rešavanja pitanja Kosova i Metohije, Jeremić je rekao da je Vučićev plan priznanje Kosova kao nezavisne države.

„To moramo da sprečimo, a najbolji način da to učinimo jeste da bojkotujemo izbore, jer će biti nelegitimne sve odluke tako uspostavljenih organa. Ko želi da Vučić prizna Kosovo, neka izađe na izbore, a ko ne želi, neka na dan izbora ostane kod kuće“, poručio je Jeremić.

Đurić: Jeremić je tužan primer promašenog čoveka

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je danas kao „besmislene“ tvrdnje jednog od lidera opozicije Vuka Jeremića da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

„Vuk Jeremić i njegov šef Dragan Đilas su gangsterski duo koji neprestano pokušava da skrene pažnju sa svojih lopovluka i malverzacija izmišljanjem afera i blaćenjem zvaničnika Vlade Srbije, po principu ‘lopov viče držite lopova'“, naveo je Đurić u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je reč o politici „upiranja prsta u poštene i odgovorne ljude, kako bi pažnja javnosti bila skrenuta sa njihovih nepočinstava“, što je „očajnički pokušaj lobotomoranja javnosti kako bi se zaboravilo sve što je gangsterski duo Jeremić-Đilas činio“.

„Prenemaganje Jeremića nad problemom Kosova i Metohije i besmislene tvrdnje da će predsednik Vučić priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, jeste podlačko pranje ruku od odgovornosti za činjenicu da su zemlju ostavili manjom, siromašnijom i vojno, ekonomski i politički slabijom nego kada su je preuzeli, i da je u njihovo vreme Srbija pretrpela najstrašnije udarce po pitanju KiM, od proglašenja nezavisnosti, priznanja od strane preko 100 zemalja, do uspostavljanja granica na Jarinju i Brnjaku i nametanja Srbima kosovskih dokumenata zbog čega im Priština i danas uskraćuje pravo glasa“, naveo je Đurić.

On je naveo da se Srbija danas svim silama trudi da na međunarodnom planu izađe iz živog blata u kojem je ostavila vlast Jeremića i Đilasa, a oni se i danas trude da je zagnjure što dublje, ne obazirući se na srpske državne i nacionalne interese, kao što to nikada nisu ni činili.

„Jeremić je tužan primer promašenog i zabludelog čoveka, ovisnika od moći i luksuza, ali građani znaju s kim imaju posla, i nikada više nikoga neće prevariti ni svojim lažnim pravdoljubljem, ni svojom lažnom brigom za Kosovo i Metohiju“, zaključio je Đurić.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*