Još dve žrtve iz „Petnice” saslušane u Beogradu

o sada je dalo iskaz pet potencijalno oštećenih, a iduće sedmice svedočiće još jedna posle čega se očekuje odluka tužioca o daljem toku postupka, kvalifikaciji dela i identitetu osumnjičenog, piše Politika.

Valjevo – Do sada je pet osoba, potencijalnih žrtava seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja u vreme dok su pohađale seminare u Istraživačkoj stanici „Petnica”, dalo izjave valjevskoj policiji, potvrđeno je za „Politiku” u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu. Najnovije iskaze, kako saznaje naš list, policijski inspektori iz Valjeva dobili su u četvrtak u Beogradu. Identitet osoba kao i sadržaj njihovih izjava, ostaju strogo zaštićeni. Prema raspoloživim informacijama, u toku sledeće nedelje trebalo bi da bude obavljen razgovor sa još jednom potencijalnom žrtvom. Kako se nezvanično saznaje, sve su pristale da svedoče i insistirale na anonimnosti.

Organima gonjenja svakako su značajne one osobe koje su prenele svoja traumatična iskustva iz perioda posle 2013. godine, jer je tada stupio na snagu Marijin zakon koji propisuje da nema zastarelosti krivičnog gonjenja za dela učinjena protiv polnih sloboda maloletnih osoba i dece.

Kako „Politika” saznaje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, postupak prikupljanja potrebnih obaveštenja u slučaju mogućeg seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici „Petnica”, polako se privodi kraju, obavljene su skoro sve radnje koje je tužilaštvo naložilo policiji, a ostaje da još neke potencijalno oštećene osobe daju iskaz, jer do sada nisu bile dostupne. Sve bi trebalo da se završi u toku iduće nedelje i nakon toga će biti doneta odluka da li u celom ovom slučaju postoje elementi krivičnog dela, koje bi delo to moglo da bude, kao i ko bi mogao da bude počinilac. Konačni stav tužilaštva u ovoj fazi postupka očekuje se u prvim nedeljama septembra.

Kao što je odranije poznato, policija je pretresla stan B. S. (65), potencijalnog osumnjičenog u aferi „Petnica” i pronašla veliki broj kompromitujućih eksplicitnih fotografija devojaka, među kojima, kako se sumnja, ima i maloletnica i onih koje su snimljene nage. Slike su iz različitih perioda, prve potiču još od devedesetih godina prošlog veka. Sledi njihovo veštačenje, da bi se preciznije utvrdilo vreme kada su nastale i, što je teži deo posla, identifikovale osobe koje su fotografisane. Zaplenjeni su i računari koje je B. S. koristio, njegov privatni i onaj iz „Petnice” i oni će svakako biti veštačeni.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*