Još nema rešenja za zagađeni Pek

Boda podseća na krečno mleko sa nijansama srebrne i zelenkaste boje. Građani su uznemireni i besni, a lokalno rukovodstvo i dalje čeka da neko sa viših instanci reaguje, piše Politika.

(Foto B. M. K)

Kučevo – Dok čekaju da neko od nadležnih u državi reši situaciju, meštani Kučeva i dalje su svedoci zamućenja nekada zlatonosnog Peka, koji protiče kroz ovu opštinu. U nedelju su ponovo na fejsbuk grupi „Sačuvajmo reku Pek” osvanule fotografije potpuno zamućene reke čija je voda podsećala na krečno mleko sa nijansama srebrne i zelenkaste boje. Građani su uznemireni i besni, sudeći po komentarima, a lokalno rukovodstvo i dalje čeka da neko sa viših instanci reaguje jer su oni svoje ingerencije istrošili. Od prvih dopisa koje su poslali na gotovo sve adrese nadležnih, uključujući i predsednika i premijerku i resorna ministarstva, prošlo je skoro dvadeset dana, a prosleđeni su im i rezultati analiza koje su potvrdile višestruko uvećane vrednosti teških metala u delu Peka koji protiče kroz Kučevo.

– Javili su nam se iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i zatražili neke dodatne informacije što nam govori da nešto rade na rešavanju ovog problema – kaže Darijan Drikić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo za ekologiju. Ipak, smatra da je kiša kriva za najnovije zamućenje reke.

U međuvremenu uzorkovali su vodu iz 23 bunara u domaćinstvima uz obalu Peka. Rade se analize na prisustvo teških metala, a rezultate očekuju ove sedmice. Narednih dana, najavljuje Drikić, lokalna samouprava radiće i analize ribljeg fonda i zemljišta uz reku.

Nebojša Joksić, ekološki aktivista iz Kučeva, otišao je korak dalje i polovinom marta je sam uzeo uzorke vode iz Peka i dao na analizu jednoj beogradskoj laboratoriji, kako bi uporedio rezultate sa zvaničnim. Ovih dana stigli su nalazi.

Upoređujući rezultate ispitivanja dostavljenog uzorka reke Pek sa maksimalno dozvoljenim graničnim vrednostima emisije propisanim Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje, može se zaključiti da su za parametre amonijum jon, nitriti, sulfati, mangan i HPK povećane vrednosti u odnosu na granične za treću klasu vode, navedeno je u tom ispitivanju.

Zagađenje se inače pripisuje rudniku bakra Majdanpek koji ispušta otpadne vode u Pek koji potom teče kroz Golubac, Kučevo, Veliko Gradište odakle se uliva u Dunav. Vlasnici rudnika, kineska kompanija „Ziđin” i dalje se ne oglašavaju ovim povodom, a oglušili su se i na poziv za razgovor sa predsednicima opština kroz koje protiče Pek.

Sastanak smo inicirali još pre urađenih analiza ali ta kompanija se nije odazvala, potvrđuje pomoćnik predsednika opštine Kučevo.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, „Ziđin” je trenutno obustavio ispuštanje otpadnih voda u reku. Traži se alternativno rešenje, a pretpostavka je da se razmišlja o izgradnji filter stanice, odnosno postrojenja za prečišćavanje.

Do daljeg je meštanima Kučeva od starne lokalne vlasti preporučeno da se voda iz reke ne koristi za navodnjavanje i da se ne peca i konzumira riba.

Podsetimo, rezultati Zavoda za javno zdravlje Požarevac pokazali su da Pek u Kučevu sadrži  bakar u skoro duploj koncentraciji od dozvoljene, mangan je povišen deset puta, a gvožđe je čak 12 puta uvećano u odnosu na referentnu vrednost.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*