Kairo priprema „paradu faraona“

Izvor: Khaled DESOUKI/AFP

U Kairu će u subotu biti organizovana „parada faraona“, tokom koje će 22 mumije kraljeva i kraljica drevnog Egipta biti prebačene iz kairskog muzeja gde se nalaze više od jednog veka u Nacionalni muzej egipatske civilizacije (NMEC).

Mumije će biti izložene u NMEC, ogromnoj modernoj zgradi koja bi trebalo da bude otvorena sredinom aprila.

„Parada faraona“, koja počinje u subotu u 18 časova, obuhvatiće 22 kraljevske mumije, uključujući 18 kraljeva i četiri kraljice, a očekuje se da traje oko 40 minuta uz nadzor policije.

Na čelu povorke će biti faraon Sekenenre Tao (16. vek p.n.e.) iz 17. egipatske dinastije, dok će na kraju povorke biti Ramzes IX (12. vek p.n.e.) iz 20. dinastije. Poznatiji široj javnosti, Ramzes II i Hatšepsut, takođe će biti deo „zlatne parade faraona“.

Događaj će pratiti muzički nastupi koji će biti direktno prenošeni na egipatskoj televiziji.

Većina tih mumija, koje su od 1881. godine otkrivane pored Luksora, nije napustila egipatski muzej od početka 20. veka. Mumije su od pedesetih godina 20. veka bile izložene jedna pored druge u maloj sobi, bez jasnih muzeografskih objašnjenja.

Mumije će biti predstavljene pojedinačno uz sarkofage, u ambijentu koji podseća na podzemne grobnice kraljeva, a biće istaknuta i biografija kraljeva.

„Mumije će prvi put biti lepo predstavljene, u obrazovne svrhe. Ne zbog senzacionalizma“, izjavio je Frans presu egiptolog Zahi Havas.

Egipat nastoji da vrati turiste promovisanjem NMEC ili Velikog egipatskog muzeja (GEM) u blizini piramida u Gizi, koji bi trebalo da narednih meseci bude otvoren. Pod heštegom na arapskom jeziku (#prokletstvofaraona), brojni korisnici interneta povezuju nedavne katastrofe u Egiptu sa „prokletstvom“ zbog prebacivanja faraona.

Egipat je u roku od nedelju dana imao blokadu Sueckog kanala, železničku nesreću u kojoj je 18 osoba poginulo na jugu zemlje, dok je najmanje 25 osoba nastradalo pri urušavanju jedne zgrade u Kairu.

„Faraonovo prokletstvo“ pominjano je u štampi dvadesetih godina prošlog veka nakon otkrića Tutankamonove grobnice, jer su članovi arheološkog tima navodno umrli pod misterioznim okolnostima.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*