Kako do krova

Porodica Savanović, Željko i Suzana sa svoje desetoro dece, sedam kćeri i tri sina, žive u veoma lošim uslovima u kući Poljoprivredne škole u Potkozarju pored Banjaluke. Nedavno su dobili donaciju za izgradnju nove kuće, ali potrebno im je vlastito zemljište, gde bi je izgradili. Za to im, međutim, nedostaje još 8.000 KM (oko 4.000 evra).

Među desetoro dece, najmlađi su dvogodišnji blizanci, dok je najstarija ćerka koja će napuniti 16 godina. Dečaci se teško raspoznaju od devojčica, jer su svi kratko ošišani zbog je nedostatka vode, koji potraje i do pola godine, što je najbolji pokazatelj uslova u kojima žive. Njihova majka Suzana, prilikom poslednjeg porođaja u kome je došlo do komplikacija, izgubila je matericu i jedan bubreg, pa je dva meseca provela u bolnici.

Ništa nije bolje ni sa glavom porodice, Željkom, srčanim bolesnikom. Na svu sreću, deca su zdrava.

– Umorim se i dok pričam, ali mora se raditi i bitno je da su naša deca živa i zdrava. Dok je mojih ruku i leđa, oni neće biti gladni – kaže Željko, koji je izbegao iz Sanskog Mosta u Banjaluci i već 21 godinu radi kao mesar.

Tračak svetlosti za Savanoviće ukazao se onog momenta kada im je HO „Srbe za Srbe“ obezbedila donaciju za izgradnju kuće. Ipak, za to im je potrebna zemlja, a za to trenutno nemaju novca.

– Dobili smo oko 25.000 evra, a novac je obezbedio jedan vrhunski sportista. Ipak, moram da imam plac koji je na moje ime kako bismo mogli početi sa izgradnjom kuće. U Barlovcima sam našao zemlju koja košta 10.000 KM. Mnogi su mi obećali, ali trenutno od toga nema ništa. Kada bih kupio plac, skinuo bih pola tereta sa glave. Trenutno imam 2.000 KM, koje mi je uplatio jedan zemljak za te namene – kaže Željko, dodajući da mu je taj isti čovek nekoliko puta pomogao.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*