Kažnjeno 3.800 vozača zbog nekorišćenja pojasa

Saobraćajna policija za samo dva dana ispisala je 3.800 kazni zbog nekorišćenja sigurnosnih pojaseva.

Od početka nedelje, saobraćajna policija širom Srbije pojačano kontroliše vozače u okviru akcije Tispol, koja se sprovodi u gotovo celoj Evropi. Policajci će do kraja nedelje najviše proveravati da li vozači i putnici koriste sigurnosne pojaseve, i koliko vozača koristi mobilne telefone, prenosi 021.rs.

Svaki četvrti vozač u Srbiji ne vezuje pojas, a tek svaki deseti putnik na zadnjem sedištu ga vezuje.

„Naše analize pokazuju da nažalost, da 60 odsto naših, što vozača, što putnika, koji su izgubili život tokom prošle godine u saobraćaju, nije koristilo sigurnosni pojas“, kaže Aleksandar Radenković iz saobraćajne policije.

Trenutno je kazna za nevezivanje pojasa 5.000 hiljada dinara, ali će kada budu usvojene izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, kazna biti povećana na 10.000 dinara.

Kažnjavaju se i oni koji telefoniraju ili kucaju poruke tokom vožnje.

„Rezultati naše akcije za prva dva dana pokazuju da nažalost veliki broj vozača nije shvatio apel i značaj poštovanja ovog propisa, jer je više od 700 vozača sankcionisano zbog ovog prekršaja“, rekao je Radenković.

Kako prenosi 021.rs, u toku prošle godine 36.000 vozača je kažnjeno zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje. Promenom zakona i ta će kazna biti povećana sa 5.000 na 10.000 dinara.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*