Kikinda „Toza Marković“: Krajnji cilj pronalaženje strateškog partnera, ali najpre finansijska stabilizacija

KIKINDA –

Krajnji i dugoročni cilj za novi menadžment u kompaniji “Toza Marković“ u Kikindi jeste pronalaženje strateškog partnera. U međuvremenu, treba rešavati tekuće probleme, kako bi se nekadašnji gigant za proizvodnju građevinskog materijala postavio na stabilne finansijske noge. To podrazumeva vraćanje dugova i naplatu potraživanja.

Novi menadžment kompanije “Toza Marković“ u Kikindi, koji je nedavno preuzeo obavezu vođenja fabrike i koji se suočio sa obustavom proizvodnje i zatvorenim gasom, uspeo je da ponovo pokrene proizvodnju, što je bio prvi korak. Problem su svakako finansije, dugovanja su velika, ali su velika i potraživanja, što je naredni korak za novog generalnog direktora, Branislava Bandića, inženjera iz kompanije “Srbijagas“.

Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

“Na dobrom smo putu da naša dugovanja koja postoje prema raznim dobavljačima rešimo i to ćemo rešiti, verujem, u narednim mesecima. Ne bih da pominjem dugovanja prema Srbijagasu u prema EPS-u, ali ćemo prihvatiti reprogram i to ćemo uspeti da rešimo. Bitno je da postoje i naša potraživanja“ – kaže Bandić.

Dugoročni planovi svakako su da se pronađe strateški partner za kikindsku kompaniju, ali u međuvremenu moraju da se rešavaju tekući problemi. Ono što je najvažnije, kaže Bandić, jeste da je stav države vrlo jasan, a to je da kikindski gigant za prozvodnju cigle i crepa mora da radi.

“Svakako je cilj da se pronađe strateški partner, ali u ovom trenutku to je jako teško govoriti na koji način, u kom obliku i kako, jer nas u ovom trenutku prvo čeka da stavimo preduzeće na stabilne noge, a onda možemo o tome da pričamo. U ovom stanju u kom se kompanija sada nalazi, nije atraktivno za bilo kog strateškog partnera“ – dodaje Bandić.

U međuvremenu, dok je prozvodnja ponovo pokrenuta, prodaja takođe nastavljena, radnici, s pravom, brinu za radna mesta, a dodatan problem je i što su poslednja primanja imali osmog juna, kada su dobili prvi deo majske zarade.

“Radnici ne treba da brinu, niko neće u ovom trenutku ostati na ulici, plate će biti, ne mogu da kažem koliko redovne jer smo vrlo slabi finansijski, naplata se radi i niko neće ostati na ulici, a plate će se unormaliti“ – nadovezao se naš sagovornik.

Trenutna dugovanja za gas iznose oko 10 miliona evra sa kamatom, dok ostali poverioci potražuju još oko 100 miliona dinara. Jedan od većih problema sa kojima se u kompaniji takođe suočavaju, jeste i nedostatak radne snage za klasiranje crepa.

 

 

 

izvor RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*