Kim Džong Un posetio groblje kineskih vojnika iz Korejskog rata

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un posetio je groblje na kojem su sahranjeni kineski vojnici poginuli u Korejskom ratu, povodom obeležavanja godišnjice njihovog učešća u sukobu, prenosi Jonhap.

Severnokorejski predsednik posetio je groblje u okrugu Hoečang, u provinciji Južni Pjongan, na kojem su sahranjeni kineski vojnici koji su učestvovali u Korejskom ratu.

 

Kim Džong Un posetio groblje kineskih vojnika iz Korejskog rata

Kim Džong Un posetio groblje kineskih vojnika iz Korejskog rata

U ovom okrugu nalazila se baza u kojoj su kineski vojnici bili smešteni tokom rata.

Kim Džong Un je groblje posetio na 70-godišnjicu ulaska kineskih vojnika na korejski front.

On je njihovo učešće u ratu ocenio kao „istorijski doprinos velikoj pobedi u domovinskom oslobodilačkom ratu“.

Državna novinska agencija KCNA navodi da je severnokorejski predsednik takođe poslao korpu sa cvećem do Kule prijateljstva u Pjongjangu, spomenika koji simbolizuje prijateljske veze između Severne Koreje i Kine.

Ovo je treći put da je severnokorejski predsednik posetio groblje na kojem su sahranjeni kineski vojnici od njegovog dolaska na vlast 2011. godine, saopštilo je Ministarstvo ujedinjenja.

Kina se zajedno sa Severnom Korejom borila protiv Južne Koreje, SAD i trupa UN tokom Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Severna Koreja nastoji da dalje osnaži bilateralne odnose sa Kinom, usred zastoja u pregovorima sa Vašingtonom o nuklearnom oružju.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*