Kim Džong Un: Prijateljstvo Severne Koreje i Kine biće večno

Kim Džong Un (Beta/AP/KCNA)

PJONGJANG – Severnokorejski vođa Kim Džong Un u spomen obeležju u Pjongjangu odao je počast Kinezima poginulima u ratu i obećao da će održati čvrste veze s Pekingom.

Kimova jučerašnja poseta Kuli prijateljstva u čast kineskim vojnicima poginulim tokom Korejskog rata 1950-53 je treća otkako je preuzeo vlast krajem 2011, a dolazi dan nakon obeležavanja 68. godišnjice završetka ovog sukoba.

„Plemenitost i podvizi kineskog naroda koji su pomagali svetu istorijsku borbu našeg naroda po cenu svojih života, kada je Severna Koreja prolazila kroz najteža iskušenja ostaće besmrtni”, poručio je Kim tokom posete spomen obeležju, prema zvaničnoj korejskoj KCNA, prenosi AP.

On je naglasio i da će prijateljstvo kroz čvrstu vezu dve zemlje biti prenošeno iz generacije u generaciju na obostranu korist.

Kim je obećao da će poboljšati odnose svoje zemlje s Kinom i njihovu ekonomsku saradnju, u trenutku kada se ulažu napori da se Severna Koreja, kako je rekao, izvuče iz najgore krize, izazvane pandemijom, sankcijama SAD i prošlogodišnjim prirodnim katastrofama.

Ranije ove nedelje, Kim se složio da obnovi prekogranične komunikacione kanale sa Južnom Korejom posle 13-mesečne pauze i poboljša bilateralne veze, prenosi Tanjug.

Neki stručnjaci tvrde da ovim težnjama Kim želi da ostvari bolje veze sa spoljnim svetom uprkos ekonomskim teškoćama, a drugi naglašavaju da Severna Koreja možda samo želi da Seul ubedi SAD da učine ustupke, kada se već dugo obustavljeni nuklearni pregovori između Pjongjanga i Vašingtona nastave, navodi AP.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*