Kina za Srbiju najveći prijatelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Kineske akademije nauka Bai Čunlijem i tom prilikom izrazio uverenje da će njegova poseta značajno doprineti razvoju saradnje naših dveju zemalja, a posebno u oblasti visokih tehnologija i inovacija, kao i medicine i drugih prirodnih nauka.

Vučić je rekao da je veoma počastvovan pozivom da učestvuje na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put u aprilu u Pekingu i da se ponovo sastane sa predsednikom Sijem, koga, kako je rekao, u Srbiji poštujemo i doživljavamo kao najvećeg prijatelja“.

FOTO TANJUG

 

Predsednik je dodao da Kina, kroz tu inicijativu, pokazuje koliko poštuje načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, jer ona, kako kaže predsednik Si, „ne služi na sreću samo kineskom narodu, nego svim narodima na Novom putu svile“.

Istakao je da ceo svet odaje priznanje Kini za fascinantan napredak u oblasti veštačke inteligencije, čemu je presudan doprinos dala i Kineska akademija nauka.

Stoga je izrazio zadovoljstvo što ta vrhunska naučna institucija potpisuje Sporazum o saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, čime će biti omogućena razmena iskustava u oblasti visokih tehnologija i inovacija, koje su osnova ekonomskog razvoja u budućnosti.

Predsednik Vučić je rekao da se raduje svim uspesima koje Kina, uz mudro i odvažno liderstvo predsednika Sija i KP Kine, postiže na unutrašnjem i međunarodnom planu, uveren da će realizacija impresivnih ciljeva razvoja još više osnažiti poziciju Kine u svetu.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Kini i predsedniku Siju što Srbija kroz inicijativu Pojas i put, na osnovu sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva dveju zemalja, ima mogućnost da uspostavlja saradnju u različitim oblastima, pa je među prvim zemljama koja je sa Kinom potpisala Memorandum o razumevanju o Informatičkom putu svile.

Predsednik Kineske akademije nauka Bai upoznao je predsednika Vučića sa radom i vrhunskim dostignućima te naučne institucije, koja ima oko 700.00 naučnih radnika u više od 1000 naučno-istraživačkih objekata širom Kine.

On je uputio poziv Srbiji za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija i izneo inicijativu za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Predsednik KAN Bai je izrazio očekivanje da će više studenata i naučnih radnika koristiti mogućnost za usavršavanje u Kini. On je rekao da je saradnja u oblasti nauke i obrazovanja sastavni deo dobrih odnosa Srbije i Kine, sa velikim potencijalima za obostranu dobrobit.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*