Kina zabranila strane nastavne programe u privatnim školama

(EPA-EFE/Jerome Favre)

PEKING – Kineska vlada najavila je danas nova, stroža ograničenja u vezi sa školskim programom i vlasništvom nad privatnim školama. Novim zakonom, koji stupa na snagu 1. septembra, zabranjuju se strani nastavni programi od vrtića do devetog razreda, i zabranjuje se strano vlasništvo nad bilo kojom privatnom školom sa devet razreda, prenosi agencija Rojters.

Članovi upravnog odbora ili bilo kojeg drugog organa zaduženog za donošenje odluka u privatnoj školi sa devet razreda moraju biti kineski državljani, a među njima se moraju nalaziti i predstavnici kineskih regulatora, prema Zakonu o promociji privatnog obrazovanja koji je u petak objavljen na vladinom veb sajtu.

Kina trenutno ima privatne osnovne škole (sa devet razreda) u kojima se nastava održava u skladu s domaćim i stranim nastavnim programima. Učenici devetog razreda u Kini su obično starosti oko 15 ili 16 godina.

Najnoviji korak je, kako ocenjuje Rojters, poslednja u nizu mera namenjena pooštravanju kontrole u brzo rastućem obrazovnom sektoru u toj zemlji, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:TANJUG

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*