Kineski astronauti stigli na Zemlju posle 90 dana misije

PEKING –

Tri kineska astronauta vratila su se danas na Zemlju nakon 90 dana boravka na prvoj svemirskoj stanici svoje zemlje, najdužoj kineskoj svemirskoj misiji do sada.

Nije Haišeng, Liju Boming i Tang Hongbo sleteli su danas svemirskim brodom Šenžou-12 nešto posle 13.30 po lokalnom vremenu nakon što su se juče ujutro odvojili od matične svemirske stanice, prenosi AP.

kina, svemir, modul

Izvor: Ilustracija EPA-EFE/REN JUNCHUAN/XINHUA

Državna televizija CHTV prikazala je snimke svemirskog modula sa astronautima koji je padobranima sleteo u pustinju Gobi gde su ga čekali helikopteri i terenska vozila.

Nekoliko minuta kasnije, ekipa tehničara počela je da otvara poklopac kapsule, koji je izgledao neoštećen.

Nakon lansiranja 17. juna, komandant misije Nije i astronauti Liju i Tang dva puta su izlazili u svemir da bi postavili mehaničku ruku dužine 10 metara (33 stope) i obavili komunikaciju sa liderom kineske Komunističke partije Si Đinpingom.

Iako je kineska vojska, koja vodi svemirski program, objavila samo nekoliko detalja, očekuje se da će astronauti u naredne dve godine odlaziti u 90-dnevne misije na svemirsku stanicu kako bi je osposobljavali da u potpunosti bude funkcionalna.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*