Kinezi planiraju da u Zrenjaninu prave 13 miliona guma godišnje

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da kineska kompanija „Šangdong Linglong“, za čiju će fabriku u Zrenjaninu sutra biti položen kamen temeljac, ima ambiciozan plan da proizvode 13 miliona guma godišnje u Srbiji.

Za Srbiju će ostvarenje te ambicije značiti više radnih mesta, više posla za domaće kooperante i dobavljače i bolji životni standard, istakao je Knežević na konferenciji Globalnog partnerstva, koju je danas u Beogradu, uoči postavljanja kamena temeljca, organizovala kineska kompanija.

 

„Sa menadžmentom kompanije ‘Linglong’ bilo je zadovoljstvo raditi. Taj profesionalizam, motivisanost i posvećenost na koju smo naišli potvrđuje da se radi o jednoj od najuspešnijih kompanija na svetu, od koje ćemo mnogo naučiti“, rekao je Knežević.

On je naveo da će izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu promeniti sliku tog grada, Banata i Srbije.

Knežević je istakao da kineski partneri mogu u Srbiji da očekuju dobre, pametne i motivisane ljude, ali i dobar poslovni ambijent i afirmisan politički podsticaj.

Ministar je ukazao da su odnosi između Srbije i Kine na najboljem mogućem nivou i da su ekonomski rezultati upravo posledica dobrog i čeličnog prijateljstva dve zemlje, koje su uspostavili dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Knežević je naveo da se dobri ekonomski rezultati ogledaju u praksi, navodeći kao primere Hestil u Smederevu i Ziđin u Boru, kao i izgradnju kinesko-srpskog parka prijateljstva u Smederevu.

On je zahvalio kompaniji „Linglong“ što je u Beograd dovela 500 svojih partnera, saradnika i kooperanata iz celog sveta, što, kaže, potvrđuje kakvo poštovanje Kina ima prema Srbiji.

Predsednik kompanije „Šangdong Linglong“ Vang Feng zahvalio je predsedniku Srbije i vladi na pruženoj podršci za izgradnju kineske fabrike u Zrenjaninu i izrazio zadovoljstvo što će se ta fabrika naći u zemlji sa kojom, kako kaže, Kina ima dugogodišnje prijateljske odnose.

On je ukazao je da kompanija zapošljava 13.000 ljudi širom sveta, da se nalazi na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Naveo je da kompanija ima centre za istraživanje, koji se nalaze u Severnoj Americi, Kini i za sada jedan centar u Evropi, u Nemačkoj, i najavio da će, kada fabrika u Zrenjaninu bude izgrađena, takav centar dobiti i Srbija.

Vang je istakao da je „Šangdong Linglong“ dobitnik najvećih priznanja, kao što su „Industrijski oskar“ u Kini, a 2015. su, kaže, dobili i 2. državnu nagradu za tehnološke pronalaske.

On istakao da njihovi proizvodi „idu u korak sa vremenom“, te su nedavno otkrili materijal za gume od maslačka, koji, kaže, postiže dobre rezultate.

Vang je kao prednosti guma koje proizvodi ta kompanija, naveo nizak stepen buke, kontrola proklizavanja i nizak stepen otpora kotrljanja.

On je dodao da se „Linglong“ gume prodaju u više od 30.000 prodajnih mesta i da sponzorišu oko 90 globalnih događaja.

Na današnjoj konferenciji je potpisan i sporazum o sponzorstvu fudbalske Superlige Srbije.

Brnabić: Kineska fabrika u Zrenjaninu biće najveća u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će kineska fabrika „Šangdong Linglong“ biti najveća do sada u Srbiji, s površinom od 500.000 metara kvadratnih i da je njena izgradnja u Zrenjaninu pokazatelj odličnih odnosa između Srbije i Kine i povoljnog poslovnog okruženja u našoj zemlji.

„To je još jedan rezultat dobre saradnje, uzajamnog poverenja, poštovanja, a rekla bih i prijateljstva između predsednika (Aleksandra) Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga“, rekla je za RTS Brnabić uoči svečanog prijema u Palati Srbija, gde je domaćin predstavnicima „Šandong Linglonga“.

Premijerka je navela da je nakon razgovora Vučića i Sija i potpisivanja okvirnog ugovora o saradnji, Vlada Srbije proglasila da je ovaj projekat od nacionalnog značaja.

„Borili smo se za ovu investiciju, kao i za svaku drugu investiciju, dali smo sve od sebe, i dobili smo rezultat. Rezultat je za Zrenjanin, ali i za celu Srbiju ogroman, to je 800 miliona evra investicija i 1.200 novih radnih mesta do 2025. godine“, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da je sutra dan za slavlje, jer će biti postavljen kamen temeljac za prvu fabriku.

„To će ujedno biti najveća fabrika pod krovom do sada u Srbiji, fabrika od 500.000 metara kvadratnih“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je izgradnja fabrike pokazatelj „odličnih odnosa, saradnje, poštovanja i poverenja“ između dve zemlje.

„I još jedan pokazatelj jako dobrih uslova, povoljnog poslovnog okruženja u Srbiji, naše ozbiljnosti da dalje gradimo i da se borimo za svako novo radno mesto“, poručila je Brnabić.

Izvor: Tanjug ,RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*