Kisić: Država ove godine izdvojila 5,7 milijardi dinara za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja

Država odlučno i hrabro ide ka smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju uslova rada, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, koja je u Staroj Pazovi prisustvovala dodeli ugovora korisnicima subvencija – nezaposlenim licima za samozapošljavanje i poslodavcima za zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

 

Kisić Tepavčević je podsetila da je država ove godine izdvojila 5,7 milijardi dinara za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja i da je planirano da tim merama bude obuhvaćeno više od 18.000 lica, od kojih su 2.185 osobe sa invaliditetom.

 

Ministarka Kisić Tepavčević je precizirala da je od početka godine do danas u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 11.434 lica, sa evidencije NSZ, od kojih je nešto više od 1.500 osoba sa invaliditetom. Jedan od ciljeva je, kako je dodala, da u te mere budu uključena lica koja imaju nepovoljnije uslove rada i da se oni dodatno ojačaju.

 

Podsećajući i na značajne rezultate programa „Moja prva plata“, u okviru kojeg će ove godine priliku da stekne svoje prvo radno iskustvo dobiti 10.000 mladih, Kisić Tepavčević je naglasila da je cilj Vlade Republike Srbije da svaki grad i svaki region budu ekonomski jaki, da građani rade i zarađuju i da tako zemlja ekonomski jača.

 

„Jačanjem infrastrukture, otvaranjem radnih mesta, poboljšanjem uslova rada,  ponosno, odgovorno i spremno idemo napred ka ostvarivanju ovog cilja, jake i prosperitetne Srbije“, poručila je Kisić Tepavčević.

 

Opština Stara Pazova i NSZ su u junu ove godine potpisale sporazum na osnovu koga su udružile finansijska sredstva za samozapošljavanje 22 nezaposlena lica i zapošljavanje 11 nezaposlenih kod poslodavaca sa teritorije ove opštine, za šta je lokalna samouprava izdvojila 4 miliona dinara, a NSZ 3.8 miliona dinara.

 

„Postoji veliko interesovanje od strane nezaposlenih lica da svoj status promene za status preduzetnika. Ove godine imamo 7.000 zahteva od strane nezaposlenih da dobiju subvencije NSZ“, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović i dodao da je udruživanje sredstava NSZ  i lokalnih samouprava dobar primer saradnje u cilju poboljšanja uslova na tržištu rada.  Kako je dodao, prisutni su pozitivni trendovi na tržištu rada – stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu je smanjena za 1,7 odsto u odnosu na prvi kvartal,  broj lica na evidenciji NSZ se kontinuirano smanjuje, a broj zapošljavanja lica sa te evidencije se povećava.

 

Predsednik te opštine Đorđe Radinović rekao je da je zadovoljstvo što se i na ovaj način unapređuje preduzetnički duh građana Stare Pazove i izrazio nadu da će ta opština, u kojoj radi preko 1.000 preduzeća i preko 3.000 preduzetnika, dobiti još mnogo jakih preduzeća.

 

Beograd,

  1. septembar 2021. godine

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*