Kisić Tepavčević: Autori izveštaja o zlostavljanju u domovima odbili da učestvuju u radu komisije

Predstavnici Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, u čijem su izveštaju iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, nisu prihvatili poziv da učestvuju u radu stručnog tima koji će proveravati te navode, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka je kazala da je pozvala predstavnike te inicijative da zajedno formiraju komisiju u koju će biti uključene i druge nevladine organizacije, Zaštitnik građana i predstavnici drugih ministarstva kako bi se ispitali navodi iz tog izveštaja.

Kisić: Inicijativa odbila poziv da učestvuje u radu komisije

Kisić: Inicijativa odbila poziv da učestvuje u radu komisije

“Htela sam zajedničkim radom da uvidimo gde možemo prvo da delujemo, ukoliko postoji potreba za tim. Nažalost, koleginice iz Inicijative nisu spremne da učestvuju u našem zajedničkom radu, ali njima je poziv stalno otvoren“, kazala je Kisić Tepavčević u Beogradu.

Ministarka nastavlja da nenajavljeno obilazi ustanove socijalne zaštite koje se pominju u tom izveštaju ističući da su standardi u tim ustanovama “onakvi kakvi su u sistemu socijalne zaštite“ i da nisu idealni, ali da se teži ka tome da se poboljšaju.

“Ono ka čemu težimo, a za šta su potrebne godine, je da se što manje dece prima u ustanove socijalne zaštite, a da što veći broj ostane u biološkoj porodici, a kada to nije moguće, u hraniteljskim porodicama“, rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da su obilasci ustanova stalni i da se to ne radi zbog medija koji su, kako kaže, poslednjih dana ispratili svaki njen korak, već da bi se utvrdili uslovi boravka za decu, kvalitet pružene nege, rad zaposlenih.

Na pitanje, ako su obilasci ustanova stalni, kako je resorno ministarstvo bilo iznenađeno izveštajem nevladinih organizacija, Kisić je kazala da je u oktobru 2019. godine potpisan sporazum da se sprovede monitoring u koji su bili uključeni i predstavnici ministarstva, a da za vreme i nakon poseta tim ustanovama nije bilo nijedne prijave i pritužbe da se urgentno reaguje.

Za decu je najbolje da ostanu u biološkoj porodici

“Zato nas je iznenadila reakcija u medijima i objavljivanje skandaloznih naslova koji ne odgovaraju stvarnosti. Niko ne poriče da bi za decu bilo najbolje da nisu u tim ustanovama, jer ni hoteli sa pet zvezdica nisu adekvatan smeštaj za njih. Za njih je najbolje da budu u porodičnoj sredini jer jedino tako imaju uslove da se razvijaju“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je kazala da je u prošloj godini broj dece sa različitim zdravstevnim poremećajima koja su smeštena u hraniteljske porodice veći u odnosu na prethodne godine i da je postignut značajan napredak, ali da je potrebno još da se radi.

“Moramo mnogo da radimo na svesti ljudi koliko je značajno da deca ostaju u biološkoj porodici i da ojačamo kapacitete tih porodica, iako su bila značajna ulaganja u prethodnom periodu.

Navela je da je u toku izrada strategije deinstitucionalizacije kao cilja u razvoju sistema socijalne zaštite i da su za njemo sporovođenje potrebne godine, te da ni u jednoj zemlji ta strategija nije kompletna.

“Na tome treba da radimo, da jačamo svest da deca se različitim poremećajima zdravlja, pre svega sa poremećajima u razvoju itekako mogu da pruze svoj maksimum i razviju svoje kapacitete u biološkoj porodici, ali i u hraniteljskoj“, rekla je Kisić.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*