Kisić Tepavčević: Imamo više od 250.000 testova na virus korona

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u Novom Pazaru virus širi i da je reč o zoni visoke žarišne transimisije.

Tanjug (ANDRIJA VUKELIĆ)
To je, kako je objasnila, scenario vrlo sličan u mestima gde se dozvolilo da se desi takvo nešto i gde su bila okupljanja, proslave koje su inicirale širenje virusa.
„Epidemiološka istraživanja su pokazala da je ključan faktor u svemu tome bio što su se mnogi pacijenti javljali tek u odmakloj fazi infekcije pluća, odnosno čekali su da to prođe samo od sebe„, kazala je Kisić Tepavčević u emisiji Fokus televizije B92.
Navela je da se situacija prati iz sata u sat i da su kolege različitih specijalnosti iz Kragujevca, Beograda i drugih centara su otišle kao pomoć i podrška u Novi Pazar da se zaustavi i spreči širenje bolesti. Ona je rekla da su netačne informacije da nema dovoljno PCR testova.
U ovom momentu ima više od 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori„, kazala je.
Na pitanje zašto je samo u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odgovorila je da je to zato što je tu najveći broj zaraženih.
Najmanje dve trećine svih potvrđenih slučajeva svakog dana je sa područja našeg glavnog grada„, rekla je i dodala da će ova mera biti primenjena i u drugim delovima zemlje, ako bude potrebe za tim.
Cilj uvođenja tih mera, istakla je, nisu sankcije i kazne, nego da ljudi zaštite sebe i da shvate značaj toga. Ukoliko bi se svi pridržavali mera za dve nedelje bi virus bio eliminisan.
Navela je da je preko 200 studenata zaraženo virusom korona i da je među njima makar trećina obolelih iz studentskih domova.
Autor: Beta

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*