Kisić Tepavčević: Osobama sa autizmom pružati podršku svaki dan

Povodom obeležavanja Svetskog dana autizma, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević razgovarala je sa predsednicom Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesnom Petrović o načinima za unapređenje dosadašnje uspešne saradnje u cilju obezbeđivanja boljih uslova života osoba sa autizmom kao i njihovih porodica.

 

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da o osobama sa autizmom ne treba misliti samo na ovaj dan, već svaki dan, ali da danas možemo da se podsetimo da kao društvo treba da ih razumemo i da im obezbedimo bolju integraciju.

 

Kako bi osobama sa autizmom i njihovim porodicama olakšali i učinili život boljim, Ministarstvo svake godine obezbeđuje sredstva za realizaciju najznačajnijih aktivnosti Saveza i lokalnih udruženja i to će nastaviti i u narednom periodu, rekla je ministarka. Navela je da je u periodu 2017-2021. godina Savezu i lokalnim udruženjima u njegovom sastavu ukupno opredeljeno 30 miliona dinara.

 

Predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović zahvalila je Ministarstvu na dosadašnjoj podršci, posebno na tome što je, u cilju suzbijanja virusa Kovid 19, osobama sa autizmom omogućilo proces imunizacije u odgovarajućim uslovima. Istakla je i da je od velikog značaja i finansijska podrška koju je Ministarstvo pružilo prilikom izrade onlajn savetovališta za roditelje dece sa autizmom.

Petrović je u znak zahvalnosti uručila ministarki prof. dr Kisić Tepavčević i pomoćnici u Sektoru za brigu o osobama sa invaliditetom Biljani Barošević poklone koji su ručni radovi osoba sa autizmom.

 

***

Svetski dan autizma, koji se ove godine obeležava se u okviru Kampanje „Mogu da UČIM, mogu da RADIM”, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 18. decembra 2007.

Ova kampanja praćena je grafičkim crtežom ruku koje drže razne alate za rad, a koje treba da demonstriraju raznovrsnost mogućnosti i načina na koje ljudi sa autizmom mogu da se radno uključe u društvo. Grafike evropske kampanje kreirala je organizacija „Autizam Evrope”.

 

Kao i svake prethodne godine u Beogradu su 1. i 2. aprila pojedine važne institucije osvetljene plavom bojom i na taj način su deo svetske kampanje „Osvetlimo plavim“.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*