Književna nagrada „Miodrag Ćupić“ Branislavu Zuboviću i Aleksandru Ćukoviću

PODGORICA –

Regionalna književna nagrada „Miodrag Ćupić“, uručena je danas laureatima Branislavu Zuboviću za knjigu poezije „Tremor“ i Aleksandru Ćukoviću za knjigu poezije „Herostratov asistent“, u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“, u Podgorici.

Žiri, koji je jednoglasno doneo ovu odluku, radio je u sastavu: predsednik Andrija Radulović, prof. dr Radoje Golovići Miomir Đurišić.

nagrada, miodrag, cupic

Izvor: Mirko Banjević

U njihovom saopštenju se navodi da je Zubović napisao knjigu poezije „Tremor“ u stilu starih majstora, oslanjajući se na ponajbolju tradiciju srpske poezije, knjigu bez poze, nižući potresne slike gde se ironija povlači pred stvarnošću, budno osluškujući sudbinu čoveka i svijeta.

Aleksandar Ćuković, pisac kratkih priča osobenog stila, ovaj put nas je iznenadio izvanrednom knjigom poezije pod neobičnim naslovom „Herostratov asistent“, gde na moderan način – gotovo aforistički tretira i kritički promatra mnoga pitanja vlastitog sveta u koji je provalila jednako istorija i svakodnevica, naveli su iz žirija.

U svojoj nadahnutoj besedi pesnik Branislav Zubović osvrnuo se detaljnije na roman „Jadi Gorčina Petrovića“, ističući da je njegov autor upravo zbog tog dela postradao i bio osuđen uslovno na pet godina robije.

Pisac Aleksandar Ćuković je u svečanoj besedi kazao kako su ostala Ćupićeva dela ostala u senci zabranjenog romana.

„Plamen romana „Jadi Gorčina Petrovića“ pokazao je mukotrpan put patnje njegovom autoru, istovremeno zasjenjujući ostala Ćupićeva dela, učinivši da ostanu nepravedno zapostavljena, neadekvatno vrednovana i nedovoljno iščitana“, kazao je Ćuković.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*