Ko treba da ima nadzor nad sistemom e-faktura?

(Pixabay)

Računovodstvena komora Srbije zatražila je danas da Poreska uprava ima nadzor nad sistemom elektronskih faktura, a ne, kako kažu, e-Uprava.

Zakon o elektronskom fakturisanju treba da stupi na snagu prvog januara 2022. godine, a Snežana Mitrović iz Računovodstvene komore Srbije kaže da bi ga trebalo izmeniti tako da Poreska uprava bude nosilac sistema e-faktura, kao što je nosilac sofvtera objedinjene naplate.

Na okruglom stolu na temu „Pravna (ne)sigurnost u radu poreskih obveznika u Srbiji” u organizaciji Računovodstvene komore Srbije i Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije, Mitrović je navela da u tom poslu mogu da učestvuju i IT stručnjaci iz e-Uprave koji su učestvovali i u izradi softvera za objedinjenu naplatu.

„To je primer dobre saradnje dve uprave, ali nije logično da Zakon o elektronskom fakturisanju kreira Ministarstvo finansija i delegira nadležnosti za sistem e-faktura e-Upravi”, kaže Mitrović, prenosi Tanjug.

Slobodan Mićić iz Računovodstvene komore Srbije kaže i da je nelogična kaznena politika predviđena zakonom.

Naveo je da je kazna za privrednika koji ne izda e-fakturu od 200.000 do dva miliona dinara, a da je problem to što za poverljivost informacija nema nikakve kaznene odredbe za informacionog posrednika.

„Sve informacije o svim elektronskim dokumentima prelaze preko informacionog posrednika, oni će doći u dodir sa svim poverljivim informacijama. Mislim da postoji velika opasnost od trgovine poverljivim informacijama. Nema odgovornosti za to”, rekao je Mićić.

Kaže da tako za informacionog posrednika nema odgovornosti, a ima odgovornosti za privrednika koji ničim nije oštetio državu.

Smatra da bi taj posrednik zato trebalo da bude Poreska uprava preko koje će ići svi ti podaci.

Naveo je i da je mogao da se predvidi i duži rok za primenu zakona.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*